Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 13:57 |

Emiru Ališiću dvije i po godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije donio je jučer presudu u predmetu Emir Ališić kojom je proglašen krivim zbog počinjenog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Optuženi Emir Ališić kriv je jer je 13. decembra 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu u namjeri da se pridruži terorističkim organizacijama "Jabhet al-Nusra", "Al-Nusrah Front" i "ISIL", tzv. Islamske države na području Sirije i Iraka, a koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 30. maja 2013. godine, označene kao terorističke grupe i organizacije.

Nakon što je prešao granicu između Republike Turske i Sirije, optuženi se pridružio i postao pripadnik paravojne formacije nepoznatog naziva, te pripadnik paravojne formacije tzv. jedinice pod nazivom "Bejt Komandos".

Te formacije su bile pod okriljem ISIL-a, na području gradova Rakka i Haritan, čiji pripadnik je bio od decembra 2013. do početka 2019. godine kada se predao kurdskim snagama koje su ga zarobile na području Sirije nakon čega je, dana 19. decembra 2019. godine, deportiran u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu