Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 16:24 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o raspodjeli 10 miliona KM iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom Kovida-19, a koji će biti usmjereni za zdravstveni sektor u BiH. Sredstva će biti alocirana entitetima i Brčko Distriktu BiH, i to Federaciji BiH sa 10 kantona 61 posto, Republici Srpskoj 37 posto i Brčko Distriktu BiH 2 posto.

Još 13 miliona KM odobriloo je Vijeće ministara BiH današnjom Odlukom o raspodjeli sredstava iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom virusa korona za kliničke centre, i to četiri miliona KM za Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci, po 3,5 miliona KM za Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, te 1,5 milion KM za Univerzitetski klinički centar Tuzla i 500 hiljada KM za Javnu zdravstvenu ustanovu – bolnicu u Brčko Distriktu BiH.

Ukupno je Vijeće ministara BiH u ovoj godini za zdravstveni sektor u entitetima i Brčko Distriktu izdvojilo oko 40 miliona KM, jer je ranijom odlukom početkom oktobra odobreno 14.474.000,00 KM.

ZA SREBRENICU 1,5 MILIONA KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine iz tekuće budžetske rezerve odobrilo je 1,5 miliona KM za podršku ranije usvojenim infrastrukturnim projektima u opštini Srebrenica.

Radi se o preostalom dijelu ranije obećane pomoći Vijeća ministara BiH razvoju opštine Srebrenica, koja je u iznosu od dva miliona najavljena na Investiciono-razvojnoj konferenciji „Mogućnosti i perspektive razvoja Srebrenica 2015“ u novembru 2015. godine. U septembru 2018. godine za ove svrhe je odobreno 500.000 KM.

TURSKA POMOĆ ORUŽANIM SNAGAMA BiH

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacioni protokol o finansijskoj pomoći između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Radi se o donaciji vrijednoj 200 miliona turskih lira za Ministarstvo odbrane BiH kojom Turska u narednim godinama želi pomoći u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti elemenata sistema odbrane BiH i realizovanja aktivnosti iz programa bilateralne vojne saradnje.
U skladu sa Implementacionim protokolom obezbijeđena je finansijska pomoć Republike Turske vrijedna 3,5 miliona turskih lira za stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga koji pohađaju obuku/kurseve organizovane/koordinisane u centrima za obuku turskih oružanih snaga.

Prijedlog sporazuma i Implementacioni protokol biće dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnka predložen je ministar odbrane BiH.

BiH I MAĐARSKA JAČAJU SARADNJU U OBLASTI SPORTA

Vijeće ministara BiH je usvojio i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog memoranduma o razumijevanju o saradnji u području sporta između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske s ciljem daljnjeg jačanja bilateralnih odnosa.

Memorandumom se, između ostalog, jača saradnja državnih tijela odgovornih za sport, sportskih saveza i udruženja, a uključuje i zajedničke obuke vrhunskih sportista, njihove pripreme i korištenje sportskih terena, kao i održavanje turnira i tradicionalnih sportskih manifestacija.
Memorandum će stupiti na snagu danom potpisivanja, a za bh. potpisnika je predložena ministarka civilnih poslova.

ODRŽAVANJE DRUMSKIH MOSTOVA NA GRANICI S HRVATSKOM

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici, potpisan u Zagrebu krajem septembra ove godine.

Podsjećamo da su Sporazumom definisani održavanje i rekonstrukcija 10 mostova na državnoj granici, preko Save, Une, Maljevca i Korane.

Bosna i Hercegovina i R Hrvatska će obavljanje radova i troškova redovnog održavanja razmjerno dijeliti po pola, osim ako se dvije države drugačije ne dogovore. Ministarstvo spoljnih poslova dostaviće Prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljni postupak ratifikacije.

IMENOVANI V.D. AGENATA SMBiH PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja donijelo je Rješenje o imenovanju vršilaca dužnosti agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Za v.d. agenata imenovani su Harisa Bačvić (rukovodilac Kancelarije agenta), te Jelena Cvijetić i Monika Mijić, agenti, a do okončanja procedure javnog konkursa za imenovanje na ove pozicije, najduže tri mjeseca.

BiH NASTAVLJA ISPUNJAVATI OBAVEZE PREMA GRUPACIJI SVJETSKE BANKE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva spoljnih poslova o visini kontribucije Bosne i Hercegovine u okviru usvojene IDA 19 Rezolucije – devetnaesto punjenje.

Data je saglasnost za uplatu 21.478 KM iz već odobrenih sredstava za tekuću godinu za izmirivanje međunarodnih obaveza BiH na osnovu članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući i finansijske institucije.

Ovom rezolucijom Međunarodne asocijacije za razvoj se predviđa povećanje sredstava radi punjenja resursa Asocijacije za nove finansijske angažmane za trogodišnji period, i to od 1. jula 2020. do do 30. juna 2023. godine.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina nastavlja ispunjavati svoje obaveze prema Grupaciji Svjetske banke, čija je članica i Međunarodna asocijacija za razvoj.

Vijeće ministara dalo je saglasnost guverneru BiH pri Grupaciji Svjetske banke Biseri Turković da potpiše pismo namjere i uputi ga Seketarijatu Grupacije Svjetske banke.

IZGRADNJA TERENSKE KANCELARIJE ZA GRANIČNU POLICIJU

Vijeće ministara BiH je donijeloo Odluku o višegodišnjem projektu izgradnje objekta za smještaj terenske kancelarije Granične policije BiH - Jug Čapljina.

Ovom odlukom odobrava se Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine da gradi objekat za smještaj Terenske kancelarije Jug Čapljina, putem projekta višegodišnjih kapitalnih ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 3.000.000 KM, za period 2020. - 2023. godine.

PODRŠKA SAJAMSKIM MANIFESTACIJAMA

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku kojom je raspoređeno 300.000,00 KM iz budžeta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa pozicije Tekući grantovi za podršku organizatorima 18 sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji, usmjerenim na promociju i razvoj privrede Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'