Svijet     | 29.12.2020. 12:17 |

Bangladeš prebacio drugu grupu Rohinja na sporni otok

FENA Internet

BHASAN CHAR, 29. decembra (FENA) – Bangladeš je prebacio drugu grupu muslimanskih Rohinja izbjeglica na sporni otok u Bengalskom zalivu u utorak, uprkos protivljenju grupa za ljudska prava zabrinutih zbog smještaj izbjeglica na otok koji je izložen olujama.

Ujedinjene nacije tvrde da nisu angažovane u relokaciju, ali su zatražile od vlade da osigura da niko od izbjeglica ne bude prisiljen da se doseli na otok Bhasan Char, otok koji se tek pojavio iz mora prije 20 godina.

Bangladeška mornarica prebacila je 1.804 Rohinja na otok u pet brodova, dok su izbjeglice sjedile na drvenim klupama paluba, od kojih su neki nosili patke, golubove i piliće u korpama od bambusa, narandžaste pojaseve za spašavanje i maske na licu protiv koronavirusa.

Prva grupa od 1.642 Rohinja, pripadnika manjinske grupe koja je pobjegla pred nasiljem u Mijanmaru, iseljena je iz svojih logora u blizini granice s Mijanmarom na izolirani otok u ovom mjesecu.

Taj potez je naišao na protivljenje, posebno grupa za ljudska prava zabrinutih eventualnom katastrofom u zemlji koja se redovno suočava s teškim vremenskim nepogodama, posebno duž obale.

U 1991. godini skoro 143.000 ljudi je poginulo kada je ciklon stvorio plimni val visok 4,5 metra.

Vlada je podigla dva metra visoku ogradu duž 12 kilometara kako bi zaštitila otok, skupa sa stambenim objektima za 100.000 ljudi. Također je odbacila mogućnost rizičnih situacija.

- Otok je potpuno siguran – izjavio je Reutersu ministar vanjskih poslova Abdul Momen u prijestonici, Dhaki.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu