Kultura     | 28.12.2020. 14:45 |

Raznovrsni sadržaji i bogat program manifestacije 'Dani dijaspore Živinica'

FENA Saopćenje

ŽIVINICE, 28. decembra (FENA) - Tradicionalna manifestacija 'Dani dijaspore Živinica' sinoć je otvorena izložbom slika učenica MSŠ Živinice Azre Imamović i Amre Aljić, a nastavljen Božićnim koncertom HKD 'Napredak' pod pokroviteljstvom gradonačelnika Samira Kamenjakovića.

Bogat program Božićnog koncerta oduševio je publiku čiji broj je bio ograničen zbog propisanih mjera zaštite od pandemije, kao i one koji su taj događaj pratili direktno online, putem društvenih mreža.

Svečanom otvaranju i događajima prvog dana manifestacije 'Dani dijaspore' prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Gradske uprave Živinica, predvođeni gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem i predstavnici Udruženja građana s područja grada Živinice u dijaspori 'Most Živinice'.

Ovogodišnju manifestaciju 'Dani dijaspore Živinica' otvorio je predsjednik Udruženja 'Most Živinice' Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori i bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu.

Po njegovim riječima, Uprava Grada Živinice predvođena gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem prva je u Bosni i Hercegovini prepoznala značaj povezivanja domovine i dijaspore, na tome se konkretno i predano radi.

Kao jedan od važnijih događaja ovogodišnje manifestacije 'Dani dijaspore' svakako su za večeras najavljeni online susreti sa dijasporom - Prvi Živinice Meet Up, koji je moguće pratiti i uživo putem live streama.

Prvi Živinice Meet Up će na jednom mjestu okupiti predstavnike mnogobrojnih udruženja iz dijaspore, kao i građane porijeklom iz Živinica koji trenutno rade, žive ili borave u dijaspori. Domaćin događaja će biti i-platforma iz Švicarske, Udruženje građana/ki 'Most Živinice' i gradonačelnik Samir Kamenjaković.

- Na taj način će biti omogućeno da se čuju iskustva, inicijative, sugestije, većeg broja naših građana iz dijaspore koji nisu u mogućnosti fizički prisustvovati manifestaciji 'Dani dijaspor, a žele se aktivno uključiti u društveni život svog grada i učestvovati u stvaranju boljeg ambijenta za život u gradu Živinice - navodi organizator.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, svaki učesnik će nakon prijave dobiti pristupni link događaju te direktno sudjelovati na događaju. Događaj će imati moderatore, koji će usmjeravati tok virtuelnih susreta sa dijasporom.

Ovo je peta manifestacija 'Dani dijaspore Živinica', a trajat će do četvrtka, 31. decembra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu