Magazin     | 28.12.2020. 08:27 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. prosinca (FENA) - 

- 1836. Španjolska priznala neovisnost Meksika, koji su španjolski konkvistadori osvojili 1526., razorivši državu Asteka.

- 1856. Rođen Woodrow Wilson, predsjednik SAD-a od 1912. do 1920. Nakon bezuspješnih pokušaja da sondira teren za sklapanje mira između Antante i Centralnih sila i podmorničkog rata u kojem su Nijemci potapali i američke brodove, pristupio je 1917. Antanti i uveo SAD u Prvi svjetski rat. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1920.

- 1895. U pariskom restoranu Grand Café braća Louis i Auguste Lumiere organizirali su prvu filmsku projekciju. Prikazani su kratki filmovi o izlasku radnika iz fabrike, željezničkoj stanici s putnicima i vozom koji juri. Ovaj datum uzima se kao dan rođenja kinematografije.

- 1908. U potresu koji je razorio Messinu, drugi po veličini grad na talijanskom otoku Sicilija, poginulo je više od 82.000 ljudi.

- 1923. Umro Alexandre Gustave Eiffel, francuski inžinjer, graditelj kule u Parizu nazvane njegovim imenom. Bio je specijalista za čelične konstrukcije i mostove i među prvima je primijenio pneumatsku gradnju temelja velikih mostova.

- 1925. Ruski pjesnik Sergej Jesenjin izvršio samoubistvo. Bio je jedan od najpopularnijih pjesnika 20. stoljeća čije je pjesničko djelo, a posebno stil života, imalo značajan utjecaj na rusku i europsku omladinu.

- 1947. U Egiptu umro bivši talijanski kralj Vittorio Emmanuel III, posljednji monarh Italije (1900-1946).

- 1954. Rođen Denzel Washington, američki filmski glumac, redatelj i producent. Oscar je dobio za najbolju sporednu ulogu u filmu "Rat za slavu" 1989. godine, te druge brojne nagrade u filmskoj karijeri.

- 1962. U Mozambiku, portugalskoj koloniji u Africi, osnovan je Front za oslobođenje Mozambika (Frelimo), pod čijim je vodstvom zemlja poslije dugotrajne borbe stekla neovisnost 1975. Nakon stjecanja neovisnosti izbio je građanski rat između Frelima i rivalskog pokreta Renamo koji je trajao gotovo dva desetljeća.

- 1974. U potresu koji je razorio sela u pakistanskoj planinskoj oblasti Karakom poginulo je 5.200 ljudi.

- 1989. Bivši prvi tajnik Komunističke partije Aleksander Dubček izabran je za predsjednika parlamenta Čehoslovačke, vrativši se nakon dva desetljeća na političku scenu. Glavni inspirator i vođa Praškog proljeća smijenjen je nakon intervencije Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj 1968.

- 2002. Na godišnjem kongresu Islamske reformske partije u Sani, u Jemenu, ubijen je istaknuti član vodeće oporbene partije u zemlji, Socijalističke partije, Jarallah Omar. Ubio ga je Alija Jaralah, član islamske oporbene partije Islah.

- 2004. Umro Jerry Orbach, američki glumac koji se proslavio ulogama na Broadwayu, u filmovima, kao i u poznatoj TV seriji "Red i zakon". Svojim je ulogama dobio reputaciju izvornog Njujorčanina.

- 2005. Umro Stevo Žigon, dramski umjetnik, koji je najznačajnija glumačka ostvarenja postigao na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, kao i u brojnim ulogama na filmu, radiju i televiziji.

- 2007. Ukinuta monarhija u Nepalu, koji je postao savezna demokratska republika.

- 2017. U bombaškom napadu na zgradu kulturnog centra Tabyan u Kabulu poginula je 41 osoba, a 84 su ranjene.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo