Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 15:56 |

OSBiH - Promocija pripadnika VII klase Osnovne oficirske obuke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Promocijom i polaganjem zakletve državi Bosni i Hercegovini 11 kandidata i tri kandidatkinje VII klase Osnovne oficirske obuke, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) bogatije su za 14 mladih potporučnika.

Svečanoj ceremoniji upriličenoj u Centru za profesionalni razvoj u Travniku prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik komandanta Komande za podršku (KP) OSBiH brigadir Rusmir Mrković, komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Slaven Blavicki, komandant Centra za profesionalni razvoj (CPR) brigadir Hazrudin Hasagić, te ostale zvanice.

General Senad Mašović čestitao je kandidatima promociju u čin potporučnika te izrazio zadovoljstvo što danas prisustvuje promociji VII klase oficira u početni oficirski čin potporučnika.

Naglasio je da se pored ovog projekta obuke oficira za potrebe OSBiH nastavlja školovanje u visokoškolskim institucijama u inostranstvu. 

Mašović se prisjetio 2014. godine kada su OSBiH prvi put iz vlastitih kapaciteta, uz nesebičnu pomoć partnera i prijatelja iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i NATO Štaba u Sarajevu, osmislili, planirali i izveli novi i samoodrživi model odabira, edukacije i obuke za prijem kandidata na početne oficirske dužnosti u OSBiH.

Ovaj model je po svom sadržaju, metodu i svim ostalim referencama usaglašen sa visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-a, ali u potpunosti prilagođen kapacitetima, potrebama i uslovima života i rada u OSBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

General Mašović je zahvalio partnerima iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH i NATO Štaba u Sarajevu, kao i KOiD-u sa svojim centrima.

Na kraju je iskoristio priliku da onima koji slave čestita predstojeće božićne blagdane, te svima poželio sreću i dobro zdravlje u Novoj, 2021. godini.

Najuspješnijim polaznikom VII klase Osnovne oficirske obuke proglašen je potporučnik Stefan Bećarević, koji se u ime VII klase obratio prisutnima.

Potporučnik Bećarević je u obraćanju prisutnima naglasio da je ova titula plod ličnog truda, a svakako i zasluga njegovih kolega i instruktora.

Specifičnost ove klase je da je odabir kandidata izvršen na osnovu Internog konkursa Ministarstva odbrane BiH te su svi kandidati iz aktivnog sastava Oružanih snaga BiH.

Misija Osnovne oficirske obuke je priprema, obučavanje i osposobljavanje kandidata za oficire u vještinama koje su potrebne za vršenje početnih oficirskih dužnosti u OSBiH, kompatibilno NATO standardima.

Njena svrha je da se obuka izvede sa ciljem razvoja operativnih, taktičkih i borbenih kompetencija oficira čina potporučnika sa težištem na: vojno vođenje, fizičku obuku, taktiku, planiranje i izvođenje taktičkih operacija, drilove, topografiju i navigaciju, kao i administraciju i opće teme, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu