Svijet     | 22.12.2020. 16:10 |

Fauci: Vakcina protiv COVID-19 dostupna većini Amerikanaca do sredine ljeta

FENA Internet

WASHINGTON, 22. decembra (FENA) - Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti procjenjuje da će većina Amerikanaca imati pristup novim vakcinama protiv COVID-19 do sredine ljeta.

Dr. Anthony Fauci izjavio je u utorak za TV program "Good Morning America" kako očekuje da će vakcinacija općeg stanovništva započeti "krajem marta ili početkom aprila”.

Kazao je da bi proces omogućavanja dostupnosti vakcine svim Amerikancima mogao potrajati do četiri mjeseca.

Prve doze počele su se primjenjivati prošle sedmice, dok su zdravstveni radnici, pripadnici hitnih službi i starije osobe imali prioritet na listi za vakcinaciju. Fauci planira danas primiti prvu vakcinu koju je stvorila farmaceutska kompanija Moderna.

Fauci je također kazao kako je "sigurno moguće" da nova varijanta COVID-19 primijećena u Ujedinjenom Kraljevstvu dođe i do Amerike. Istaknuo je da su zabrane putovanja neophodne i mogle bi biti "prilično drakonske", ali da bi zahtjevi za testiranja putnika iz Britanije mogli biti poželjni.

Ponovio je svoj dugotrajni apel Amerikancima da ukinu svoje normalne božićne i praznične planove za ovu godinu dok virus nastavlja da divlja širom zemlje, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu