Svijet     | 22.12.2020. 15:02 |

Rusija pozvala Washington da provodi JCPOA bez ikakvih preduslova

FENA Internet

MOSKVA, 22. decembra (FENA) -Sjedinjene Države trebale bi nastaviti s provedbom Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu bez ikakvih preduslova, a Rusija je voljna da učestvuje u tome skupa s ostalim partnerima, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, u komentaru ishoda ministarskog sastanka zemalja članica JCPOA.

- Tokom skupa ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je da Rusija pozdravlja izjave iranskog čelništva o spremnosti na trenutni nastavak pune provedbe JCPOA čim SAD tako postupe. Nadamo se da će, ne samo i ostale potpisnice JCPOA, nego i Washington saslušati tu poruku. Striktno povinovanje američke strane rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN-a je ne samo pitanje izbora nego i obaveza zemlje, kako je predviđeno članom 25 Povelje UN-a. Vjerujemo da će se SAD vratiti JCPOA-u bez ikakvih preduslova - saopćilo je ministarstvo.

- Spremni smo da ozbiljno radimo zajednički na tome s ostalim partnerima i da pomognemo Amerikancima da ublaže svoje stavove. To je u našem zajedničkom interesu – navodi rusko ministarstvo.

Neformalni ministarski sastanak potpisnica JCPOA održan je u ponedjeljak  formatu videokonferencije, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu