Svijet     | 15.12.2020. 19:31 |

Stoltenberg pozvao na postizanje rješenja nakon američkih sankcija Turskoj

FENA Internet

BRUXELLES, 15. decembra (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o uvođenju sankcija Turskoj zbog kupovine sistema S-400.

"Pozivam Tursku i sve saveznike u NATO-u da potraže neko rješenje", rekao je Stoltenberg novinarima nakon susreta sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, te dodao:

"Tužan sam jer se nalazimo u situaciji da saveznici iz NATO-a uvode sankcije jedni drugima."

Stoltenberg je dodao kako je ranije već izrazio zabrinutost zbog odluke Turske da kupi ruske sisteme S-400, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ovo je nacionalna odluka. Međutim, sistem S-400 nije kompatibilan s NATO sistemima. Oni se ne mogu integrisati s NATO sistemima protivzračne i protivraketne odbrane. Već sam ranije izrazio zabrinutost zbog toga. Istovremeno, pozivam Tursku i sve saveznike u NATO-u da tragaju za rješenjima", naglasio je.

Istakao je da se ranije govorilo i o isporuci NATO sistema kao što su Patriot i SAMP-T.

"Ova dva sistema mogla bi ojačati tursku protuzračnu odbranu, a ujedno su kompatibilni s NATO-om. U ovom momentu je važno sagledati kako možemo pronaći pozitivno rješenje za ovu situaciju", kazao je Stoltenberg.

SAD je jučer nametnuo određene sankcije Turskoj zbog njene nabavke ruskih odbambenih sistema S-400.

Turska je članica NATO-a skoro sedam decenija i zagovara formiranje radnih grupa za pronalazak rješenja kada je riječ o nesuglasicama među saveznicima.

Nakon što nije uspjela sklopiti sporazum o kupovini američkog odbrambenog sistema Patriot, Turska je prije tri godine potpisala sporazum s Rusijom o kupovini sistema S-400.

Američke vlasti negoduju zbog turske nabavke ruskih sistema i tvrde da nisu kompatibilni sa sistemom NATO, kao i da otvaraju mogućnost ruskoj sabotaži američkih borbenih aviona F-35. S druge strane, Turska je poručila da sisteme S-400 neće ni integrirati u NATO sisteme oružja i da to neće biti prijetnja njenim saveznicima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu