Stranačke aktivnosti     | 12.12.2020. 13:25 |

Priopćenje za javnost LDS-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 12.12.2020. godine

LDS BiH: PREDSTVLJANJE KANDIDATA ZLATANA BULJKE NA LOKALNIM IZBORIMA 2020. ZA GRAD MOSTAR

Svjedoci smo besramnog i nelegitimnog upravljanja vođenja Grada Mostara i njegove okupacije, bez učešća njegovih građana i njihovih izabranih predstavnika u donošenju odluka, planova , programa i strategija u zadnjih dvanaest godina.

Kao građanin ovog Grada i s iskustvom koje sam stekao radeći u općinskoj administraciji  te na projektima reforme lokalne samouprave ponukalo me je da se uključim u Lokalne izbore za Grad Mostar u 2020. godini, i time pomognem da naš Grad krene evropskim kolosijekom i da više ne bude „grad slučaj“, „podijeljeni grad“ i grad u kome su zamrli demokratski procesi.

Nanesena je ogromna šteta političkom, društvenom i ekonomskom razvoju Mostara, i mi nakon pobjede na izborima zajedno sa svojim partnerima želimo promijeniti i predstavljati sve građane u Gradskom vijeću odgovorno i transparentno uz saradnju sa svim onima koji žele dobro svim građanima, ali nećemo sarađivati s onima koji će se boriti samo za svoj vlastiti interes, kao ni s nacionalistima i šovinistima koji žele da podijele naš grad i koji bi željeli da grad bude ponovo okupiran. Otvorit ćemo raspravu o  konačnom  rješavanju  statutarnog uređenja Grada Mostara bez dominacije bilo koga i na dobrobit svih njegovih građana.

Koncentracija naše politike biće usmjerena na niže organizacione jedinice lokalne samouprave, kako je to bilo u jednom periodu nakon zaustavljanja rata u Mostaru.  Želimo se približiti problemima građana u svim lokalnim mjesnim zajednicama Grada Mostara  i slijediti dobre prakse  prema evropskim načelima.

Dat ćemo podršku evropskom putu  Grada  Mostara na uključivanju svih njegovih potencijala za učešće u programima i projektima koje finansira EU, a ekonomski razvoj Mostara bazirat ćemo na principima koje je razvila EU, kroz projekat Zelene agende, kako bi mjere zaštite  životne sredine išle u susret ublažavanju klimatskih promjena.

Posebnu pažnju usmjeriti prema starijoj populaciji, s programima socijalne i zdravstvene zaštite bit će jedan od prioriteta na kojemu ćemo raditi. Tražit ćemo da  zdravstveni sistem integrira i bude efikasan na dobrobit svih građana Grada Mostara.

Isto tako,  zalagat ćemo se za integriran i neovisan komunalni sistem kakav je to u svim razvijenim zemljama Evrope.  Za nas je prioritetno pitanje nove Gradske deponije otpada, bez politiziranja ovog pitanje  gdje struka treba da kaže glavnu riječ i građani putem zakonskog načina izjašnjavanja – referenduma. 

Zalagat ćemo se i za mlade  kroz programe poticanja poduzetništva, kvalitetnog obrazovanja za potrebe tržišta rada i uspostave fonda za subvencioniranje kupnje prve nekretnine  za mlade. Kao svjetska turistička atrakcija Mostar zavređuje daleko više pažnje od gradskih vlasti – poticat ćemo razvoj i subvencioniranje visokog turizma kao sljedeće faze razvoja ove grane.

Praksa  dogovaranja  bez učešća građana kada su u pitanju razvojni planovi i programi kapitalnih investicija će prestati  nakon ovih izbora. Za kulturno i spomeničko naslijeđe koje ima naš Grad Mostar  izdvajat će se sredstva  na trajnoj osnovi.  Svi ruševni objekti puni smeća će se staviti u funkciju građana.

Biti vijećnik je časna i odgovorna dužnost i  zato imajte na umu da ću kao  kandidat proevropske Liberalno demokratske stranke imati sluha za vaše potrebe i probleme koji nas svakodnevno tište.

Pozivam sugrađanke i sugrađane grada Mostar da izađu u što većem broju na ove lokalne izbore i glasaju za LDS kako bismo s novim demokratskim snagama riješili sve goruće probleme  da Grad Mostar konačno krene na svoj evropski put.

(press sluđba LDS BiH)

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu