Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 15:22 |

BPK - Premijerka Obuća razgovarala s predstavnicima obrtnika i privrednika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. decembra (FENA) -  Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća upriličila je sastanak s predstavnicima Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Na  sastanku, kojem su prisustvovali i ministri za privredu te finansije Mensad Arnaut i Esad Kanlić, razgovarano je o planovima i aktivnostima za narednu godinu  koji će, kako je istaknuto, prvenstveno imati za cilj pomoć obrtu i privredi u prevazilaženju poteškoća u njihovom poslovanju usljed pandemije.

Naglašeno je da je Vlada BPK Goražde u vrijeme borbe protiv virusa COVID-19 pružila značajnu podršku privrednim subjektima s prostora tog kantona.

”U te svrhe po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom s federalnog i kantonalnog nivoa i Uredbom Vlade FBiH, izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 2.727.104 KM” – rečeno je na sastanku.

Istaknuto je da se značajna podrška privrednim subjektima na području BPK-a očekuje do kraja godine, po okončanju procedure javnih poziva federalnih ministarstava za okoliš i turizam, promet i komunikacije te poljoprivredu na koje su aplicirali privredni subjekti s prostora ovog kantona.

”S obzirom da su privredna društva i obrtnici registrovani na području BPK-a do sada iskazali visoku društvenu odgovonost, posebno u vrijeme borbe protiv korona virusa, Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti dobru saradnju s predstavnicima Privredne i  Obrtničke komore te Udruženjem poslodavaca, te u skladu s finansijskim mogućnostima u budžetu, nastojati pružati adekvatnu podršku privredi i obrtu na prostoru BPK-a - rečeno je na sastanku.

Usvojeni su određeni zaključci čija implementacija će, kako je istaknuto, doprinijeti uspješnijem kreiranju podsticajne politike te mjera za suzbijanje ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom COVID-19, a kada je riječ o podršci privredi, poduzetništvu  i obrtu, kod kreiranja kriterija neophodno je da resorno ministarstvo uvažava prijedloge i sugestije predstavnika obrtnika i privrednika. Dogovoreno je da se u budžetu za 2021.godinu, poseban akcenat stavi  na ekonomske kodove za pomoć privredi i zdravstvu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu