Kultura     | 10.12.2020. 15:13 |

Brčko distrikt BiH obilježio Dan arhiva i arhivske službe BiH

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 10. decembra (FENA) - Služba za arhiv Brčko distrikta BiH danas je, povodom Dana arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine koji se obilježava 12. decembra, organizirala medijsko predstavljanje aktivnosti ove službe vezanih za prikupljanje i digitalizaciju informacija o arhivskoj građi koja se odnosi na Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Arhivista na sređivanju arhivske građe u Službi za arhiv Brčko distrikta BiH Esaf Lević izjavio je da su istraživanje i skeniranje arhivske građe koja se odnosi na Brčko u Arhivu Bosne i Hercegovine obavili uposlenici Službe za arhiv tokom 2018. i 2019. godine nakon čega se iste godine pristupilo arhivističkom sređivanju digitalnih fondova koji su svojim sadržajem najvažniji za korisnike usluga brčanskog arhiva.

Riječ je o četiri digitalna fonda - digitalni arhivski fond 'Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo 1878.-1918', fond 'Drinska banovina, IV prosvjetno odjeljenje 1929.-1938', fond 'Jevreji Brčko 1940.–1945', te digitalni arhivski fond 'Šljivarstvo Brčko 1918.–1944'.

-Po svome sadržaju za nas je najznačajniji fond 'Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo 1878.-1918. Riječ je o dokumentima koji se odnose na Brčko, a nastali su između 1883. i 1918. godine. Informacije sadržane u digitalnom arhivskom fondu 'Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo 1878.-1918.' su od iznimne važnosti za izučavanje historije Brčkog u periodu austrougarske okupacije i uprave u Bosni i Hercegovini - kazao je Lević.

Šef službe za Arhiv Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević kazao je da se veliki broj građana i institucija obraća Arhivu zahtjevom za korištenje arhivske građe koju koriste uglavnom u dokazne svrhe.

- Zbog toga smo između ostalog skenirali građevinske dozvole iz perioda 1976-1992. što je ukupno 41.000 skeniranih dokumenata. Međutim, nismo zadovoljni brojem korisnika arhivske građe u naučne i kulturne svrhe. Naša digitalna čitaonica i prvi digitalni fondovi su nastojanje da pronađemo put do korisnika. Smatramo da je Arhiv i arhivsku djelatnost neophodno integrisati u kulturni i kulturno obrazovni sistem naše zajednice. Na tom planu činimo konkretne korake očekujući povratne reakcije posebno srednjih škola i Ekonomskog fakulteta, kao središta razvoja obrazovne populacije - istakao je Suljević.

Naglasio je da je za sve zainteresovane istraživače arhivske građe osposobljena čitaonica u kojoj je smješteno pet računara spojenih na sistem koji pruža mogućnost uvida i pregleda  digitalizovane arhivske građe.

O samom procesu sređivanja arhivske građe i njenoj digitalizaciji govorili su saradnici Službe za arhiv Adnan Kalesić i Asmir Zečić.

Dan Arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine se obilježava 12. decembra. Na taj dan je 1947. godine proglašena Uredba o Državnom arhivu Narodne Republike Bosne i Hercegovine i započela organizovana zaštita arhivske građe u Bosni i Hercegovini.

Ove godine će 73 godine Arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine biti obilježeno prigodnim programima, u skladu sa preporukama za zaštitu od pandemije COVID-a 19.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel