Svijet     | 10.12.2020. 16:48 |

Von der Leyen objavila "rezervni plan" u slučaju nepostizanja sporazuma s Britanijom

FENA Internet

BRUXELLES, 10. decembra (FENA) - Čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je objavila rezervni plan o zaštiti cestovnog i zračnog saobraćaja i ribolovnih prava ukoliko Britanija napusti EU bez trgovinskog sporazuma.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Evropsku uniju 31. januara i krajem ovog mjeseca će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju bloka, privodeći kraju pola stoljeća bliskih ekonomskih integracija.

Pregovarači iz Londona i Bruxellesa pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon britanskog napuštanja koji bi vladao poslovnim odnosima dvije strane, ali su razgovori ušli u slijepu ulicu tri sedmice uoči isteka roka.

Kako bi se pripremila za scenarij britanskog napuštanja bloka bez trgovinskog sporazuma 1. januara, EU je u četvrtak predložila rezervne mjere kako bi osigurala da se zračni i cestovni sasobraćaj mogu nastaviti što je moguće bezbolnije narednih šest mjeseci.

One također predlažu da ribari imaju pristup vodama druge strane u periodu od godinu dana kako bi se limitirale komercijalne štete razlaza bez sporazuma. Ti planovi ovise o britanskim ponudama sličnih inicijativa.

- Naša odgovornost je da budemo spremni na sve eventualnosti. To je razlog zašto danas predlažemo te mjere - izjavila je Von der Leyen.

- Pregovori su još u toku, Uzimajući, ipak, u obzir da je kraj prelaznog perioda veoma blizu, nema garancija da bi, kada i ako se sporazum postigne, on mogao stupiti na snagu na vrijeme - izjavila je čelnica Evropske komisije, prenosi AFP. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu