Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 10:41 |

Iako je učinjen napredak u oblasti ljudskih prava, ona se i dalje krše

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - U svijetu se 10. decembar obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava, dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima 1948. godine i prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima i zbog čega su svi pojedinci i članovi društva dužni unapređivati i promovirati prava i slobode i naprednim mjerama osigurati njihovo poštovanje.

U svijetu je proteklih 20 godina došlo do napretka u unapređenju ljudskih prava u određenim oblastima, ali i dalje se ljudska prava svakodnevno krše čak i u razvijenim demokratijama.

Pandemija koronavirusa Covid-19 ostavila je negativne posljedice na stanovništvo te postoji mnogo slučajeva socijalne diskriminacije koji pružaju ozbiljan razlog za zabrinutost i u Bosni i Hercegovini, a posebno su povećani izazovi koji se odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH napominju da su tu i izazovi s kojim se suočava romska zajednica, jer i dalje romska djeca imaju nisku stopu upisa u srednje škole i na univerzitete, a veliki broj djece napušta školu.

- Žene se suočavaju s nejednakim pristupom tržištu rada, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, a pored toga, češće su izložene nasilju i iskorištavanju nego muškarci. Povratnička populacija i dalje ima poteškoće u ostvarivanju prava vezanim za tržište rada, socijalna davanja i zdravstvenu zaštitu, a veliki je broj izbjeglica koje još nisu riješile svoje stambeno pitanje - kažu u Ministarstvu.

Također, osobe s invaliditetom imaju problem u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, a još uvijek većina javnih zgrada i institucija, kao i infrastruktura javnog prijevoza nisu pristupačni osobama s invaliditetom.

U cilju osiguranja direktne podrške na promociji i zaštite ljudskih prava za različite kategorije ranjivih grupa tokom 2020. godine osigurana su grant sredstva, kao podrška radu, Međureligijskom vijeću, organizaciji Crvenog križa i Jevrejskoj zajednici.

Također, u toku je i realizacija grant sredstava koja su namijenjena za promociju za ljudska prava, integraciju Roma, projekte nacionalnih manjina, porodice nestalih osoba, osobe s invaliditetom, žrtve trgovine ljudima, podrška lokalnim zajednicama za projekte s iseljeništvom.

Ministarstvo, kažu, nastoji da sva pitanja i probleme s kojima se suočavaju ranjive grupe održi u fokusu, te pomaže brojnim institucijama, u skladu s njihovim obavezama i nadležnostima da kreiraju i realiziraju efikasnije programe koji će podržati ugrožene kategorije stanovništva.

U skladu s mogućnostima i budžetom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pruža direktnu pomoć lokalnim zajednicama i organizacijama civilnog društva da realiziraju različite programe posvećene poboljšanju ljudskih prava, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel