Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 13:55 |

Ombudsmeni BiH - Apel za jačanje ljudskih prava ranjivih kategorija stanovništva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Ljudska prava i osnovne slobode su univerzalni, jer pripadaju svakom čovjeku, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10 decembra.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić uočavaju da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava, te da su se posljedice osjetile u svim sferama života.

Ombudsmeni, stoga, apeluju da se dodatno pomogne starijima, djeci i ugroženima.

Ombudsmeni u svojim godišnjim izvještajima ukazuju na stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i, prema informacijama kojima raspolažu, građani se u najvećoj mjeri obraćaju ovoj instituciji radi nerazumne dužine trajanja sudskih postupaka, žalbama na povredu prava iz oblasti rada, zdravstvenih i socijalnih usluga, kršenja prava djece i diskriminaciju po raznim osnovama.

Kao osnovne uzroke ovog stanja ombudsmeni ističu izuzetno lošu ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, tačnije veliku stopu nezaposlenosti i činjenicu da se građani Bosne i Hercegovine zbog siromaštva suočavaju s društvenom isključenošću i problemima u pristupu pravdi.

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, po mišljenju ombudsmena, važno je da bi se naglasila važnost ljudskih prava, ali i da bi se problemi u njihovom uživanju učinili javnim, a nadležne institucije podstakle na njihovo efikasno rješavanje, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu