Svijet     | 09.12.2020. 13:26 |

Iranski unutrašnji spor oko nuklearne politike se intenzivira

FENA Internet

TEHERAN, 9. decembra (FENA) - Unutrašnji spor oko kontroverznog prijedloga nuklearne politike u Iranu se inzenzivira, nakon što je predsjednik Hassan Rouhani dopustio da rok za provedbu prijedloga istekne.

Rouhani je trebao podnijeti prijedlog relevantnim vlastima unutar pet dana od njegovog usvajanja, "ali to se nije desilo i rok je sada istekao", izjavio je predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf u srijedu, sudeći po izvještajima lokalnih medija.

Iako bi Ghalibaf mogao zakonski provesti prijedlog bez Rouhanijevog odobrenja, to bi bio prvi takav slučaj u iranskoj unutrašnjoj politici, i ostalo je nejasno šta će se naredno desiti.

Posmatrači vjeruju da će vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei donijeti odluku.

Zakon o kome je riječ, koji su usvojili tvrdolinijaši i Rouhanijevi politički protivnici, predviđa da bi Iranska agencija za atomsku energiju (AEOI) trebala godišnje proizvesti i uskladištiti 120 kilograma urana obogaćenog 20 posto.

Gledajući dugoročno, zalihe nisko obogaćenog urana bit će povećane na 500 kilograma mjesečno a također će biti proizvedene brže centrifuge.

Politički osjetljiv dio zakona je iransko povlačenje iz dodatnog protokola Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koje bi također ograničilo ili zabranilo pristup iranskim nuklearnim postrojenjima UN-ovim inspektorima.

Zakon je u suprotnosti s ključnim aspektima nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. koji ima za cilj odvratiti Iran od ambicije da pokrene program nuklearnog naoružanja u zamjenu za ukidanje sankcija.

Rouhani je upozorio protiv prijedloga i zatražio je od tvrdolinijaša da se ne upliću u nuklearnu politiku, strahujući da bi moglo omesti pregovore o spašavanju sporazuma, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu