Svijet     | 06.12.2020. 13:44 |

Saudijski princ Faisal oštro kritizirao Izrael na bahreinskom sigurnosnom samitu

FENA Saopćenje

MANAMA, 6. decembra (FENA) - Saudijski princ Turki al Faisal danas je oštro kritizirao Izrael na bahreinskom sigurnosnom samitu u kome je s daljine učestvovao i izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi.

Al Faisal koji je predvodio sauidijsku obavještajnu službu više od dvije decenije i bio ambasador u SAD i Velikoj Britaniji upozorio je da svaki sporazum o normalizaciji mora da pomogne Palestincima da osnuju nezavisnu državu.

On je Izrael označio "zapadnom kolonijalnom" silom, optuživši tu zemlju da je "zatvorila (Palestince) u koncentracione logore pod klimavim sigurnosnim optužbama - mlade i stare, žene i muškarce, koji tamo truhnu bez prava na pravdu".

"Oni uništavaju domove kako god žele i ubijaju koga god hoće", rekao je princ.

Iako princ Al Faisal nema nikakvu zvaničnu funkciju smatra se da je njegov stav blizak odraz stava saudijskog kralja Salmana.

Za razliku od njih prestolonasljednik princ Muhamed izrazio je veću spremnost da se tiho zajedno s Izraelom suprotstavi zajedničkom rivalu Iranu i podstakne strane investicije u kraljevinu.

Princ Al Faisal je kritikovao Izrael nakon što su susjedni Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nedavno normalizirali odnose i uspostvili veze s tom zemljom.

Saudijska Arabija insistira da se odnosi s Izraelom mogu normalizirati samo uz trajni mir koji uključuje rješenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dvije države.

Šef diplomatije Izraela koji je govorio poslije princa je izrazio žaljenje zbog izjave "saudijskog predstavnika", kako je rekao.

"Ne vjerujem da ona odražava duh i promjene koje se dešavaju na Bliskom istoku", rekao je Aškenazi, prenosi Beta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom