Svijet     | 01.12.2020. 19:54 |

Grlić Radman na konferenciji NATO-a o važnosti Zapadnog Balkana, a posebice BiH

FENA Agencije

ZAGREB, 1. prosinca (FENA) - Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak je na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a istaknuo važnost zadržavanja pozornosti tog saveza na Zapadni Balkan, a posebice BiH, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hvatske.

Prvog dana sastanka, održanog putem video veze, ministri su raspravljali o inicijativi NATO 2030, te situaciji u Afganistanu i Rusiji, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je u svom obraćanju istaknuo vrijednost dosadašnjeg angažmana NATO-a u Afganistanu te se osvrnuo na utjecaj Rusije u susjedstvu.

U tom kontekstu, naglasio je važnost zadržavanja pažnje Saveza na Zapadni Balkan. Posebno je izdvojio situaciju u Bosnu i Hercegovinu te podsjetio da bi veliki iskorak prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji i sigurnosti BiH predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, što je potrebno kako bi se otklonila diskriminacija, poštivala ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i omogućilo tamošnjim Hrvatima birati legitimne predstavnike u vlasti..

Grupa stručnjaka za promišljanje budućnosti Saveza, koju je odabrao glavni tajnik NATO-a, na sastanku je predstavila svoje izvješće ministrima, čime je prva faza inicijative NATO 2030 završena.

Cilj inicijative je obnavljanje i prilagodba Saveza budućim izazovima i prijetnjama.

Ministar Grlić Radman podržao je ciljeve inicijative uključujući održavanje NATO-a kao snažnog vojnog saveza u budućnosti, priopćilo je hrvatsko MVEP, a prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti