Bosna i Hercegovina     | 01.12.2020. 09:15 |

Bašić i Huskić uputili čestitku povodom godišnjice formiranja Trećeg korpusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 28. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Istakli su da je Treći korpus odigrao presudnu ulogu u odbrani srednje Bosne, te da je zbog toga 1. decembar 1992. izuzetno važan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

- Jedinice Trećeg korpusa bile su velika prepreka ciljevima agresora, a hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine. Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje, a posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali živote - navedeno je u čestitki.

Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom", a dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

Bašić i Huskić naglasili su da je položaj braniteljske populacije jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, što pokazuje bezrezervnom podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve braniteljske kategorije, od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih branitelja do demobilisanih branitelja.

Dodali su da izdvajanja nisu dovoljna za normalan i spokojan život braniteljske populacije, ali da Vlada svake godine nastoji povećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za branitelje.

- Izdvajamo sredstva za stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima, a u jeku pandemije smo uveli i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. Vi to zaslužujete više nego iko drugi - naveli su u čestitki vršilac dužnosti premijera i predsjedavajući Skupštine ZDK, saopćeno je iz Press služba ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta