Svijet     | 23.11.2020. 11:49 |

Njemačke savezne države pokušavaju dogovoriti zajednički pristup pandemiji

FENA Internet

BERLIN, 23. novembra (FENA) - Šesnaest njemačkih saveznih država planira u ponedjeljak nastaviti s iznošenjem zajedničkog prijedloga o načinu daljeg postupanja u pandemiji koronavirusa uoči konsultacija s kancelarkom Angelom Merkel nakon nekoliko krugova glasanja tokom vikenda.

Razmatranje šefova država s Merkel planirano je za srijedu.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller, koji je trenutno na čelu grupe MPK koja okuplja državne premijere, najavio je u nedjelju da će se sadašnje restriktivne mjere uvedene početkom mjeseca produžiti i nakon decembra.

"Slažemo se da je već puno postignuto, ali nedovoljno", rekao je za dpa. "S obzirom na ovu pozadinu, trenutno je nezamislivo da sada možemo ukinuti mjere koje su ranije donesene."

Proces koordinacije do sada je bio vrlo konstruktivan, dodao je, rekavši: "Na dobrom smo putu, tako da ćemo do srijede izraditi rezoluciju."

Kao dio zaključavanja koje je u početku trebalo primijeniti do kraja decembra, restorani i pubovi ostaju zatvoreni, kao i  pozorišta, muzeji i bazeni, dok vrijede ograničenja za socijalne kontakte.

Njemačka bilježi rekordan broj novih infekcija koronavirusom odoktobra, s dnevnim brojem koji ponekad prelazi 20.000. U nedjelju je ukupan broj infekcija od početka pandemije iznosio 918.269 i 14.022 smrtna slučaja.

Prošli ponedjeljak, na videokonferenciji nakon prva dvije sedmice djelimičnog zaključavanja, savezna i državna vlada nisu se mogle dogovoriti o novim obavezujućim ograničenjima za sve građane, premda je savezna vlada to potaknula. Umjesto toga, države su insistirale na razvoju vlastitih strategija.

Merkel je u nedjelju najavila produženje i proširenje mjera, rekavši kako se još mora učiniti, "ali što je to točno, danas ne mogu i ne želim predvidjeti", rekla je u Berlinu.

"Građani bi trebali dobiti jedinstveni, zajednički odgovor od savezne i državnih vlada. Oni zapravo imaju pravo na to. I ovaj put na tome jako radimo", rekla je Merkel, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu