Svijet     | 23.11.2020. 10:47 |

U Njemačkoj 20.000 slučajeva nezakonitosti povezanih s koronavirusom

FENA Internet

BERLIN, 23. novembra (FENA) - Javni tužitelji u Njemačkoj bave se s oko 20.000 slučajeva nezakonitosti povezanih s koronavirusom, izvijestile su novine Die Welt.

Slučajevi nezakonitosti povezane s krivotvorenim maskama, objavljivanjem dezinformacija na mreži, lažnim prijavama za fondove za koronavirus i krivotvorenim lijekovima su u porastu, rekao je čelnik Njemačkog udruženja sudijaa (DRB) Sven Rebehn u komentarima objavljenim u ponedjeljak.

Prema DRB-u, vjerojatno će do iduće godine trebati da kaznenopravni sistem dovrši sve postupke koji su u toku, prenosi dpa.

Većina slučajeva lažnih subvencija odnosi se na program pomoći za koronavirus od proljeća, koji je završio 31. maja.

S oko 7.500 postupaka zbog sumnje u prijevaru sa subvencijama i druge pronevjere, istražitelji u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija imaju najveći broj slučajeva, objavio je Die Welt.

Slijede Berlin i Bavarska, s više od 4.500, odnosno 2.200 slučajeva povezanih s koronavirusom koji su stigli u državna tužilaštva.

Više od 6.000 takvih slučajeva stiglo je do upravnih sudova od marta. Od početka novembra na upravni i viši upravni sud primljeno je oko 600 hitnih zahtjeva, rekao je Rebehn.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu