Ekonomija     | 21.11.2020. 14:29 |

Katar širom otvara vrata za bh. radnike, reforme donose brojne pogodnosti

FENA Internet

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Država Katar započela je historijske reforme tržišta rada. Time su stvoreni uslovi da ova najbogatija zemlja svijeta širom otvori svoja vrata i za radnike iz Bosne i Hercegovine.

Katar, zemlja u kontinuiranom progresu, 2022. godine dočekuje Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a najavljeno je i da će se natjecati i za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine. Sve su to šanse za mlade iz cijelog svijeta, pa i Bosne i Hercegovine, da se okušaju u jednom dinamičnom i naprednom okruženju, te da stečena iskustva kasnije prenesu u našu zemlju.

Kako prenosi Radio Sarajevo, zato su zanimljive potvrđene informacije da je novi zakon u Kataru donio neke ključne promjene u radnom zakonodavstvu, poput ukidanja odredbi da radnici moraju dobiti saglasnost prethodnih poslodavaca za promjenu radnog mjesta.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar potpisali su u Dohi ministri vanjskih poslova dvije države dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, još prije šest i pol godina, 6. aprila 2014. godine, ali on nije sasvim zaživio.

Dvije godine kasnije, 30.06.2016. godine u kabinetu direktora Evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Katara, u Dohi, izvršena je razmjena instrumenata ratifikacije za Sporazum. Prethodno su obje strane završile kompletne procedure ratificiranja ovog sporazuma, što je, između ostalog, trebalo omogućiti i učestvovanje bh. građevinske operative na projektima pripreme Katara za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Vijeće ministara je 15. marta 2017. godine donijelo Odluku o imenovanju predstavnika BiH u Zajednički odbor za praćenje provođenja sporazuma. Radi se o vrlo važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu, što znači da bh. radnici po prvi put sasvim legalno mogu odlaziti na rad u Državu Katar.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvo rada Katara će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem radnika iz BiH Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu s poslodavcem u skladu sa obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma. Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara preduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovo provođenje.

- Dakle, kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Odsjek za međunarodnopravne poslove je proveo postupak ratifikacije i sačinio instrument o ratifikaciji. Time se završava uloga MVP-a u vezi sa stupanjem na snagu navedenog sporazuma. Prema Sporazumu nadležni organ za implementaciju je Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja bi trebala imati više informacija o realizaciji sporazuma - kazala je za Radiosarajevo.ba zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković.

- Vijeće ministara i Vlada Katara su se usaglasile i da će radnicima i stručnjacima u području zdravstva omogućiti sticanje visokoobrazovne diplome putem usavršavanja i primanja na medicinske fakultete - naglašava šefica bh. diplomatije.

Prema riječima Turković, sve promjene na tržištu rada Katara u odnosu na strane državljane su svakako prilika i za naše građane, ali i za naše kompanije.

- Katar je država koja je u mnogim oblastima, poput ekonomije, obrazovanja, zdravstva, nauke, u samom svjetskom vrhu. Katar je, prema podacima MMF-a, proglašen najbogatijom državom na svijetu kada se posmatra BDP po glavi stanovnika - podsjeća ona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu