Bosna i Hercegovina     | 17.11.2020. 12:56 |

KS - Podržan veliki istraživački projekat Memorijalnog centra Srebrenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) pokrovitelj je novog velikog istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica "Ubijeni prije pada Srebrenice“, čiji je cilj istražiti i utvrditi broj i identitet ubijenih žrtava u i oko Srebrenice od aprila 1992. do jula 1995. godine. 

Resorni ministar Anis Krivić i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović izrazili su zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje na ovom važnom projektu – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović je kazao da je Memorijalni centar Srebrenica većinu svog dosadašnjeg istraživačkog rada posvetio okolnostima vezanim za pad Srebrenice i genocid u julu 1995. godine.

- Međutim, za potpuniju istraživačku sliku i jasniji prikaz pozicije koju je srebrenička enklava imala, ali i za potrebe da se genocid ne istražuje kao izdvojeni događaj, već kao posljednja tačka u višegodišnjoj operaciji etničkog čišćenja Bošnjaka istočne Bosne, odlučili smo predložiti ovaj istraživački projekt, te smo dobili veliku podršku i zeleno svjetlo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS. Zahvalni smo ministru Anisu Kriviću koji prepoznaje važnost objektivnog istraživačkog rada i institucionalnog pristupa ovim temama, što je već potvrđeno i kroz saradnje sa školama i drugim ustanovama u KS - poručio je Hafizović.

Glavni cilj projekta je, po njegovim riječima, utvrditi tačan ili približan broj žrtava rata na području Srebrenice i njene okoline koje su ubijene prije jula 1995. godine, s posebnim naglaskom na period od aprila 1992. do aprila 1993. godine.

Pored toga, kreirat će se i baza podataka sa svim podacima o ubijenim žrtavama u periodu od 1992-1995. godine, koja će sadržavati spisak ubijenih žrtava (prezime, ime oca i ime žrtve), datum i mjesto rođenja, datum i mjesto stradanja, nacionalnost i lokaciju na kojoj su žrtve ukopane, navodi se u saopoćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu