Bosna i Hercegovina     | 15.11.2020. 23:47 |

Izetbegović: Analizirat ćemo situaciju nakon lokalnih izbora

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović osvrnuo se večeras na dosadašnje rezultate lokalnih izbora održanih u Bosni i Hercegovini kazavši da će SDA analizirati situaciju nakon što je ta stranka izgubila tri važne općine u Kantonu Sarajevo.

Ipak, smatra da se ne može govoriti da je za takav rezultat kriv izbor kandidata ocjenjujući da je Nedžad Ajnadžić koji je do sada četiri godine vodio Općinu Centar napravio velike rezultate ili da je Nedžad Koldžo koji je u nekoliko mandata na čelu Općine Novo Sarajevo bio loš izbor.

- Uvijek treba tražiti razloge i u nama i to ćemo analizirati. Večeras nemam odgovor. Samo je u pitanju fenomen jer raznovrsne afere koje su trebale da nas uzdrmaju trebale su to učiniti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a ne samo u tri općine u Kantonu Sarajevo. Sarajevo zna biti hirovito glasajući protiv, a ne za. U politici se i dobija i gubi - smatra Izetbegović.

Na pitanje da li će eventualno Semir Efendić, kandidat SDA koji je prema sadašnjim podacima ponovno izabrani načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, napustiti stranku, Izetbegović je kazao da to ne očekuje jer da je to htio urediti ranije bi to i učinio.

- Poslije izraženih njegovih nezadovoljstva vidio sam se s njim dva puta i mislim da treba komunicirati više čega je nedostajalo. U pitanju je perspektivan, mlad čovjek i treba se potruditi da se ti odnosi poprave - dodao je Izetbegović.

Na pitanje da li ovakvi rezultati znače da će SDA odustati od izbora gradonačelnika Sarajeva, Izetbegović kaže da se o tome još nije razgovaralo, ali je izrazio nadu da će SDA imati više od 30 posto mjesta u općinskim vijećima.

Smatra i da se ništa značajno ne bi dogodilo smjenom kantonalnih stranačkih odbora, ali u Kantonu Sarajevu je primjetna rastuća i jaka opozicija koja se ujedinjavala protiv SDA te su i oni napravili dobar posao.

Osvrnuo se i na izjave donedavnog visokopozicioniranog SDA dužnosnika Aljošu Čamparu koji je kazao da bi Izetbegović i cijelo rukovodstvo stranke nakon ovakvih rezultata u Sarajevu trebalo podnijeti ostavke, kazavši da SDA nije rukovodstvo na općinskom ili kantonalnom nivou.

- Odgovorni smo za ono što se događa u cijeloj BiH. Negdje smo izgubili, a negdje smo dobili i SDA je otprilike ostala na svom i zašto bismo onda davali ostavke osim da izađemo u susret čovjeku koji se na takav način ponio prema SDA prije mjesec dana - podvukao je lider SDA.

Priznao je da je činjenica da nisu osvojili načelničku poziciju u Općini Centar poraz za SDA, ali je i kazao da ukoliko SDA uspije osvojiti poziciju načelnika u Srebrenici i Velikoj Kladuši to će za njih biti veliki dobitak.

- Informacije koje dolaze iz Srebrenice su da pobjeđujemo - dodao je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će SDA osvojiti i gradonačelničku poziciju u Brčkom jer je u tom dijelu BiH napravljen dobar rezultat.

SDA je prema dosadašnjim podacima osvojila načelničke pozicije u 30 općina u BiH te je rezultat poput onog iz 2016. godine nakon lokalnih izbora.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu