Svijet     | 15.11.2020. 20:53 |

Francuski katolici protestuju protiv nemogućnosti održavanja vjerskih službi

FENA Internet

PARIZ, 15. novembra (FENA) - Uz natpise "Pomolimo se" i "Želimo misu", katolički demonstranti održali su u nedjelju demonstracije širom Francuske tražeći da vlasti ublaže mjere lockdowna kako bi se omogućilo održavanje vjerskih službi.

U gradu Nantesu na zapadu, stotine ljudi okupilo se ispred kipa Djevice Marije, neki su klečali na kišnicom natopljenom pločniku, javlja lokalni list France Bleu. Slični skupovi zabilježeni su ili planirani u istočnom gradu Strasbourgu, u Bordeauxu na jugozapadu i ispred katedrale Saint-Louis u Versaillesu, javio je AP.

S više potvrđenih slučajeva virusa od bilo koje druge evropske zemlje, pretežno katolička Francuska zabranila je misu i druge vjerske službe za čitav mjesec novembar u sklopu mjera djelomičnog zatvaranja u cijeloj zemlji s ciljem suzbijanja pandemije i ublažavanja pritiska na bolnice. Crkve i druga vjerska mjesta ostaju otvorena za pojedinačne posjetioce da dođu i pomole se.

Francuski ministar unutrašnjih poslova trebao bi se u ponedjeljak sastati s vjerskim čelnicima kako bi razgovarali o tome kada bi i koje vjerske službe mogle ponovno biti dopuštene, posebno usred pritiska da se dozvole božićne ceremonije.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu