Bosna i Hercegovina     | 13.11.2020. 15:41 |

Aarhus centar u BiH - Održano takmičenje za Svjetski dan čistog zraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Povodom inicijative "Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!" pokrenute 7. septembra za Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo, u sklopu projekta "Misli o prirodi!," koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", odnosno Eko HUB Sarajevo održalo je takmičenje za učenike srednjih škola 3. novembra za Svjetski dan čistog zraka.

Zadatak takmičara bio je da u formi zasebnog idejnog projekta ponude konkretno praktično rješenje za zaštitu i poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu.

S obzirom na situaciju širenja pandemije Covid-19, takmičenje je održano online na način da su učenici pojasnili svoja idejna rješenja putem video snimaka, a koja su objavljena na facebook stranici Aarhus centra.

Na takmičenju su učestvovali učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Maarif Schools of Sarajevo, kao i učenici Prve gimnazije.

Nakon glasanja javnosti putem facebook stranice Aarhus centra i nakon ocjenjivanja od stručnog žirija prvoplasirano idejno rješenje je: "My Air", a koje su ponudili učenici Prve gimnazije: Erna Alagić, Edvin Zametica i Hamza Kovač. Prvoplasirani učesnici dobili su mobitele za nagradu.

Drugoplasirani idejni projekat je "Zeleni krovovi grada Sarajeva", a koji su predstavili učenici: Fatima Šehović, Merjem Mušović i Sara Makić iz Maarif Schools of Sarajevo.  

Trećeplasirani idejni projekat je "Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci" a koji su izložili učenici: Davud Ašćerić i Ilhan Avci iz Maarif Schools of Sarajevo. 

Drugoplasirani i trećeplasirani učenici su dobili tablete za nagradu, saopćeno je iz Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH". 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu