Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 13:15 |

Uručen Orden EP-a u BiH gradonačelnicima i općinskim načelnicima u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - U sklopu obilježavanja desete godišnjice ukidanja viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, Udruženje “Evropski pokret u BiH” (EPuBiH) dodijelilo je određenom broju gradonačelnika i općinskih načelnika u BiH najviše priznanje - orden ove organizacije. 

Tim povodom, danas je na prigodnoj svečanosti u Sarajevu to priznanje, čiji je puni naziv “Orden naroda, građanki i građana BiH i Evropskog pokreta”, uručeno gradonačelnicima Visokog, Mostara i Goražda Amri Babić, Ljubi Bešliću i Muhamedu Ramoviću, te općinskim načelnicima Istočnog Novog Sarajeva, Travnika i Zavidovića Ljubiši Ćosiću, Admiru Hadžiemriću i Hašimu Mujanoviću.

Kako je ovom prilikom istaknuo predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo, orden ove organizacije dodjeljuje se partnerima i zaslužnim pojedincima koji su dali vidljiv doprinos procesu EU integracija države BiH, kao i razvoju lokalne zajednice, uključujući i druge oblike društvenog djelovanja na promoviranju evropskih vrijednosti.

Ocijenio je, u kontekstu projekta u sklopu kojeg je upriličena dodjela spomenutog priznanja, kako je ukidanje viznog režima za BiH dosada najznačajniji, vidljivi korak ka stvaranju osjećaja "pripadnosti" građana Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, podsjećajući da bh. građanima od 15. decembra 2010. godine nisu potrebne vize za ulazak u zemlje-članice EU.

U kratkom osvrtu na predstojeće Lokalne izbore u BiH, Praštalo je pozvao građane BiH da iskoriste građansko pravo i izađu na izbore, uz poštivanje svih mjera koje su na snazi usljed pandemije koronavirusa.

Dobitnici priznanja (Bešliću i Ćosiću orden uručen posredstvom njihovih saradnika) iskazali su zadovoljstvo i zahvalnost povodom činjenice da je prepoznat njihov angažman, potcrtavajući opredjeljenje građana za evropske integracije, kao i vrijednosti i standarde EU.

Realizacija projekta EP-a BiH "Obilježavanje desete godišnjice ukidanja viznog režima za BiH 2010-2020“, koji je sastavni dio tradicionalnog projekta "Dan i mjeseci Dana Evrope u BiH“, počela je u Bihaću, a kako je ranije najavljeno, nakon Sarajeva, realizacija projekta kojim se obilježava spomenuta godišnjica bit će nastavljena u Banjoj Luci, Derventi, Bijeljini i Ugljeviku.

Između ostalih, dobitnici najvišeg priznanja EP-a u BiH su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik sarajevske općine Centar Nedžad Ajnadžić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije