Bosna i Hercegovina     | 10.11.2020. 16:29 |

Slovačka i UNDP podržavaju unapređenje sistema javnih finansija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Slovačka Republika izdvojila je 600.000 američkih dolara  ovog  za aktivnosti koje podržavaju unapređenje upravljanja sistemom javnih finansija u Bosni i Hercegovini, a koje će se provoditi u naredne dvije godine u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Podrška Slovačke Republike pomoći će unapređenju sposobnosti dionika sistema javnih finansija podržavanjem participativnog modela organizacije strategije finansiranja za provedbu Ciljeva održivog razvoja (SDG-ova) u zemlji, jačajući veze između SDG-ova i strateškog planiranja zasnovanog na rezultatima, kao i kroz jačanje internih kontrola i pristupa koji se fokusira na dobijanju vrijednosti za uloženi novac u lokalnim samoupravama kroz set intervencija za izgradnju kapaciteta.

 - Ovo partnerstvo Slovačke Republike i UNDP-a ima za cilj pružanje pomoći Bosni i Hercegovini u mobilizaciji novih finansijskih sredstava za održivi razvoj i optimizaciji korištenja postojećih javnih fondova za postizanje Ciljeva održivog razvoja, Agende 2030 i napretka zemlje na putu ka članstvu u EU. Zahvalni smo slovačkoj vladi na kontinuiranoj podršci i partnerstvu - izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

UN-ovi Ciljevi održivog razvoja, kako je kazao ambasador Slovačke u BiH Martin Kačo, nude nam priliku da razvijemo ekonomske modele zasnovane na dodatnoj vrijednosti koji istovremeno vode računa o životnoj sredini i njenim resursima i na taj način postavljaju bolje temelje za prosperitetniju i sigurniju budućnost.

- Svi smo mi i građani svijeta, naposljetku - dodao je ambasador Kačo. 

Provest će se procjena trenutnih finansijskih tokova, kao i tekućih i planiranih javnih izdataka usmjerenih na razvoj, a uvidi će se koristiti za izradu strategije finansiranja održivog razvoja, podržane u sklopu šireg programa UN-a koji za cilj ima ne samo rad sa domaćim partnerima u zemlji, već i podsticanje razvojnih partnerstava i povećavanje mogućnosti finansiranja za SDG-ove uvođenjem inovativnih instrumenata finansiranja.

Pored toga, kroz Projekt će se podržati poboljšanje povezanosti strateškog i finansijskog planiranja u Federaciji BiH (na entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou), s mogućnošću primjene i u Republici Srpskoj. Važno je istaknuti da ova intervencija dopunjava postojeće napore Evropske unije u pružanju podrške vlastima BiH u uvođenju programskog budžetiranja.

Slovačka podrška kroz povjerenički fond Slovačke Republike pri UNDP-u provodit će se tokom dvogodišnjeg perioda, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu