Svijet     | 27.10.2020. 16:00 |

Izrael planira širenje jevrejskih naselja u Hebronu

FENA Internet

JERUSALEM,  27. oktobra (FENA) - Izrael se priprema da odobri gradnju domova jevrejskih doseljenika u žarišnom gradu Hebronu na Zapadnoj obali prvi put od 2002., saopćila je antiokupacijska grupa "Mir sada".

Grupa je osudila, kako ga je nazvala, pokušajem da se "ugura" odobrenje prije narednih američkih predsjedničkih izbora u kojima će se aktuelni predsjednik Donald Trump suočiti s demokratskim izazivačem Josephom Bidenom, koji smatra takva naselja nelegalnim.

"Mir sada", koji nadzire izgradnju naselja na okupiranim teritorijama, saopćio je da su izraelske vojne vlasti dale zeleno svjetlo za gradnju 31 stambene jedinice doseljenika "u srcu Hebrona".

Hebron se smatra žarišnim gradom na Zapadnoj obali, gdje oko 800 jevrejskih doseljenika živi uz stroge sigurnosne mjere izraelske vojske u okruženju od oko 200.000 Palestinaca.

Grad uključuje sveto mjesto poznato među muslimanima kao džamija Ibrahimi i među Jevrejima kao Pećina patrijarha, koje je uvaženo u obje religije.

Izraelsko vojno tijelo odgovorno za civilna pitanja na Zapadnoj obali, COGAT, poduzelo je korake na odobrenju novih stambenih jedinica za doseljenike u centru Hebrona u 2017.

"Mir sada" i gradske vlasti Hebrona osporile su projekat na sudu.

Izraelska vlada dodijelila je u 2018. više od 21 milion šekela (6,2 miliona dolara) za projekat, navodi "Mir sada".

Oblasni sud Jerusalema poručio je državi da se projekat ne može realizirati dok se ne riješe zakonska pitanja, a ročište je zakazano za 31. januar naredne godine, saopćio je "Mir sada".

Izraelske vlasti u nedjelju su, međutim, poručile sudu da će dati dozvole za gradnju u roku od sedmice, navodi nevladina grupa.

- Država je požurila da izda dozvolu za gradnju čak i pored toga što je sud eksplicitno presudio da se građevinski radovi ne bi trebali održati prije ročišta - navodi "Mir sada" u saopćenju, prenosi AFP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu