Stranačke aktivnosti     | 22.10.2020. 15:50 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka Ilijaš

FENA Saopćenje

Nove politike koje su neophodne za ravnomjeran rast, razvoj i prije svega za što bolju ukupnu integraciju Općine Ilijaš, defnisane su u Programu Općinskog odbora i kandidata Nezavisnog bloka Ilijaš za mandatni period 2020. – 2024., od čega izdvajamo poštivanje digniteta građana ali i institucija sistema.

„ Konkretno, smatramo da poenta bavljenja politikom na lokalnom nivou i u općinskom vijeću putem buduće parlamentarne većine mora biti odraz poštenog odnosa u okvirima koji su precizirani zakonima, ali i u okvirima koji su definisani Statutom općine i drugim pravnim aktima.

Izabrani vijećnik ne smije biti puki posrednik za ostvarenje prava građana kod onih koji predstavljaju izvršnu vlast, a takvo poimanje i praktikovanje politike na lokalnom nivou, mora što prije prestati.

Nažalost, danas vrijedi mišljenje i praksa da ako poznajem vijećnika, on je bliži načelniku i „srediti će mi ono što tražim od općinskih službi“.

Mi u Nezavisnom bloku se ne slažemo s tim i želimo dati svoj doprinos promjeni takvih praksi jer pravo građanina ne smije biti „privatizirano“ od strane općinskog ili bilo kojeg drugog činovnika, ne može i ne smije biti privilegija uskom krugu ljudi.

Građane podsjećamo da je ovakav pristup vrlo izvjesno i koruptivan, u osnovi ali i na sve druge načine je pogrešan pristup. Nerijetko cijeli niz aktivnosti u procesu ostvarenja prava dovodi do česte i nevidljive trgovine uticajem i drugih kriminogenih radnji.

Pozivamo sve građane ali i kolege kandidate u drugim strankama da zajednički krenemo u proces koji će iskorijeniti ovu pojavu a koja je karcinom našeg društva,“ izjavio je Šefik Mandžić, kandidat Nezavisnog bloka za Općinsko vijeće Ilijaš.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu