Bosna i Hercegovina     | 16.10.2020. 11:21 |

Služba za poslove sa strancima sa teritorije BiH udaljila 21 stranog državljana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Služba za poslove sa strancima udaljila je sa teritorije Bosne i Hercegovine 21 stranog državljana.

Naime, na osnovu Sporazuma o readmisiji, u Republiku Srbiju su vraćena tri strana državljana od kojih su dva državljana Afganistana i jedan državljanin Tunisa. U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije u zemlju porijekla vraćen je jedan državljanin Pakistana, dok je Služba samostalno realizovala dobrovoljni povratak za 17 državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 14.070 migranta, od čega su samo u posljednjih sedam dana bila 302 migranta. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.007 migranta.

Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima kontinuirano provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima provodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše i Donjeg Vakufa. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 44 strana državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Turske, Maroka, Alžira, i Pakistana. Navedene osobe  su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

U objektima na području Sarajeva, Velike Kladuše i Bihaća, prilikom provođenja inspekcijskog nadzora utvrđene su određene nepravilnosti, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdata četiri prekršajna naloga zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Zbog nepoštivanja zakonskih odredbi u pogledu prijave boravka stranaca, Zakonom o strancima propisana je novčana kazna za fizičko lice koje pruža usluge smještaja je od 200 do 800 KM, dok je za pravno lice koje pruža usluge smještaja strancima propisana novčana kazna u iznosu od 500 do 2.500 KM, te za odgovorno lice u pravnom licu propisana novčana kazna je u iznosu od 200 do 800 KM.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom