Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 16:21 |

Vlada HNŽ-a usvojila Lokalni akcijski plan za rješavanje problema Roma

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. listopada (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima i Operativni plan za rujan ove godine u kojem će biti planirana sredstva za isplatu poticaja u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji u ukupnom iznosu od 1.300.000 maraka.

Vlada je usvojila i Program mjera za preveniranje, zaštitu i borbu protiv nasilja u obitelji za razdoblje od 2020.-2022. godine, a koji za cilj ima povećanje razine svijesti javnosti o uzrocima, rasprostranjenosti i posljedicama obiteljskog nasilja, te štetnosti nasilnog ponašanja, priopćeno je iz županijske Vlade.

Program, uz ostalo, obuhvaća organiziranje informativne kampanje o uzrocima, rasprostranjenosti i posljedicama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pravima žrtava nasilja i postojećim mehanizmima zaštite, organiziranje kampanje "16 dana aktivizma" u svim općinama HNŽ-a, izradu informativnih pisanih materijala koji će biti distribuirani žrtvama nasilja kako bi se u potpunosti informirali o svim mogućnostima dostupnim u različitim sustavima, te izradu Imenika ustanova, organizacija i institucija koje pružaju pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Članovi Vlade usvojili su i Lokalni akcijski plan (LAP) za rješavanje problema Roma u ovoj županiji.

"U suradnji s Misijom OESS-a u BiH kao i s predstavnicima lokalnih zajednica u kojima žive Romi, izrađen je LAP kojim je predviđeno rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanja u HNŽ-u za razdoblje 2021.-2024. godine. HNŽ je prva županija u FBiH koja je na cjelovit način i kroz jedan dokument pristupila rješavanju svih pitanja vezanih za Rome", ističu iz Vlade.

S obzirom na iskazanu punu opredijeljenost za procese europskih integracija, Vlada je usvojila Odluku o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju s British Councilom koji će omogućiti daljnje jačanje kapaciteta državnih službenika, te umrežavanje i jačanje suradnje sudionika Programa EU za mlade državne službenike u BiH.

Cilj Programa je, navode, potpora pri razvitku profesionalnog i depolitiziranog sustava javne uprave zasnovanog na zaslugama, te stručno usavršavanje i mobilnost novog naraštaja državnih službenika koji su zaduženi za proces pridruživanja BiH Europskoj uniji.

Vlada je također usvojila Informaciju Ministarstva gospodarstva o stanju poduzetništva i obrta na području HNŽ-a u 2019. godini, a u Informaciji je istaknuto kako raspoloživi pokazatelji ukazuju na rast ekonomske aktivnosti, ali i nedovoljan rast investicija i konkurentnosti, što i dalje sprječava značajniji ekonomski rast gospodarstva ove županije.

"Zato je, s ciljem poboljšanja sposobnosti gospodarstva županije da odgovori potrebama tržišta, nužno poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se stvorio još pozitivniji ambijent za razvitak srednjih i malih poduzeća, te uvjeti za privlačenje investiranja", navode iz Vlade HNŽ-a.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka ove županije, Vlada je donijela više odluka u svezi s dodjelom koncesija, među kojima odluke o dodijeli koncesija za eksploatiranje mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena vapnenca na lokalitetu Srnjak, općina Ravno, i kamena krečnjaka na lokalitetu Začula također u navedenoj općini, te odluke o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za četiri elektroenergetska objekta, i to solarna fotonaponska elektrana "Slipčići I", "Slipčići II" i "Slipčići III" na području grada Mostara i "Judik" u općini Neum.

Vlada je razmotrila Informaciju o poduzetim radnjama Županijskog stožera civilne zaštite temeljem Informacije i zaključaka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi o trenutnom epidemiološkom stanju u HNŽ-u.

Tijekom rasprave istaknuto je kako se epidemiološko stanje usložnjava, te su građani iznova pozvani na poštivanje propisanih mjera zaštite, a mjerodavna tijela na svim razinama da snažnije kontroliraju provedbu donesenih mjera.

Također, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi zaduženo je prirediti aktualno izvješće o epidemiološkom stanju u HNŽ-u koje će biti razmotreno na sljedećoj sjednici Vlade.

Vlada je danas na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova izdvojila 400.000 maraka za policijske odore, 340.000 maraka za opremu za rad policijskih službenika i 151.495 maraka za leasing za nabavu policijskih vozila, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana