Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 16:19 |

KS - Apel za primjenu Uredbe u vezi sa zapošljavanjem boračke populacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) obavijestili su javnost da im neprekidno pristižu zahtjevi za tumačenje Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama KS, Gradu Sarajevo i općinama koju je donijela Vlada KS.

Većina ovih zahtjeva, kako navode, sadrže zahtjeve za izuzeće od primjene odredbi spomenute uredbe.

Iz Ministarstva pojašnjavaju kako je stavom (1) člana 1. predmetne Uredbe jasno propisano da jedinstvene kriterije i pravila za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica primjenjuju kantonalni organi uprave i kantonalne upravne organizacije, Grad Sarajevo, općine u Kantonu Sarajevo, kao i sva pravna lica, čiji je osnivač Kanton, Grad Sarajevo ili općina u Kantonu Sarajevo, odnosno ukoliko se finansiraju iz budžeta sa učešćem od najmanje 25 posto.

- Iz toga proizilazi da se Uredba primjenjuje prilikom odabira kandidata za zapošljavanje u pomenutim subjektima u svim oblastima - preciziraju.

Također, ističu kako Uredba nije u koliziji sa primjenom Zakona o državnoj službi u KS, Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH, Zakona o radu FBiH,  Zakona o policijskim službenicima KS, Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju, Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakona o visokom obrazovanju KS, Uredbom o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, Grada i Općine, te privrednim društvima u kojima Kanton, Grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala, te drugim propisima kojima se uređuju radni odnosi.

Istovremeno, napominju da je primjena kriterija za vrednovanje po ovoj uredbi započela nakon bodovanja po osnovu ispunjavanja općih i posebnih uvjeta za zapošljavanje na radno mjesto, nakon kompletno provedene procedure uključujući i intervju, te ona ni na koji način ne ometa ispunjavanje procedura zapošljavanja propisanih zakonima i drugim propisima kojima se uređuju radni odnosi.

- I u ranijim sadržajima svih zakona koji regulišu boračko-invalidsku zaštitu, kako federalnog, tako i kantonalnog, postojala je obaveza prioritetnog zapošljavanja pripadnika ove populacije, samo je ovom uredbom Vlada KS konačno konkretno uredila jedinstvene kriterije i pravila za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica - saopćeno je iz resornog ministarstva.

Kako nadalje navode, upravo zbog činjenice, kako je zapošljavanje pripadnika boračke populacije i njihove djece, posebno djece šehida i poginulih, umrlih i nestalih branilaca po mišljenju resornog ministarstva nesporan javni interes, pogotovo u situaciji kada se ta djeca zapošljavaju samo pod uvjetom da su ispunila sve opće i posebne uvjete za zapošljavanje na radno mjesto po raspisanom konkursu.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS, naglašavaju da je ova njihova inicijativa, kao i Koordinacije boračkih udruženja na nivou FBiH, upućena i premijeru Federacije BiH, s ciljem njenog donošenja na nivou Federacije sa obavezom njenog usklađivanja sa svim kantonima.

Usto, podsjećaju  da je na časnom i slavnom putu borbe za slobodu Sarajeva 6.585 branitelja pripadnika Armije RBiH i policije - nadležnog organa unutrašnjih poslova, te HVO-a ugradilo svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine.

- Primjenjujući odredbe ove uredbe imamo priliku da konkretno djelujemo i na taj način odamo dužno poštovanje svim šehidima, poginulim i umrlim braniteljima Oružanih snaga RBiH - poručili su iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu