Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 15:52 |

U rujnu povećan broj hospitaliziranih u mostarskoj covid-bolnici

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. listopada (FENA) - Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održao je u srijedu sastanak na kojem je razmotreno epidemiološko stanje u Županiji i aktivnosti koje Stožer provodi s ciljem praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Nermin Avdić prezentirao je epidemiološko stanje na području HNŽ-a od 31. kolovoza do 4. listopada 2020. godine iz kojega je vidljivo kako je ono značajnije pogoršano u odnosu na ljetno razdoblje, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

"U spomenutom razdoblju ukupno je testirano 10.026 osoba, a pozitivnih je bilo 1659. Najveći broj novooboljelih pripada dobnoj skupini od 20 od 44 godine, njih 42,07 posto. Također, evidentan je i porast broja novooboljelih kod populacije do 19 godina", kazao je Avdić.

Iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Svjetlana Grgić, govoreći o stanju u Klinici, ukazala je na porast broja hospitaliziranih osoba, poglavito tijekom mjeseca rujna.

"U razdoblju od 17. ožujka do 28. kolovoza hospitalizirano je 246, a od 28. kolovoza do 30. rujna 184 bolesnika što ukazuje na zabrinjavajući porast zaraženih i teško bolesnih. Također, od 17. ožujka do 28. kolovoza preminulo je 30, a od 28. kolovoza do 30. rujna 21 bolesnik", kazala je Grgić.

Uzimajući u obzir iznesene podatke i ukupno epidemiološko stanje, Krizni stožer donio je nekoliko zaključaka.

Krizni stožer traži striktnu provedbu Zapovijedi i Preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva na području HNŽ-a s posebnim naglaskom na točku 5. Zapovijedi kojom se zapovijeda inspekcijama organiziranim pri mjerodavnim ministarstvima, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima da kontinuirano kontroliraju provedbu Zapovijedi, te sukladno svojim ovlastima poduzimaju mjere iz okvira svojih mjerodavnosti, koje uključuju i pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju zapovijedi u uvjetima pandemije covida-19 za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu F BiH.

Također, Krizni stožer predlaže Vladi HNŽ-a da za praćenje i nadziranje provedbe Zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva angažira mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave da putem svojih inspekcija pojačaju kontrolu provedbe Zapovijedi kao i da se angažiraju svi raspoloživi kapaciteti u svrhu intenziviranja inspekcijskog nadzora, a s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja covid-19.

Krizni stožer podrazumijeva formiranje inspekcijskih timova u jedinicama lokalne samouprave koji će uz asistenciju policijskih službenika  vršiti kontrolu provedbe naloženih mjera i izricati sankcije sukladno važećim propisima. Narečeni timovi u obvezi su dostavljati tjedna izvješća (svakog ponedjeljka za prethodni tjedan) Kriznom stožeru ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ o broju izvršenih nadzora i poduzetim mjerama. Za formiranje timova, zadužuju se načelnici/gradonačelnici.

Krizni stožer apelira na pučanstvo HNŽ-a da se strogo pridržava svih propisanih epidemioloških mjera. Također, naglašavaju kako je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave-općina, gradova, županija i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba i ne poduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ("Službene novine FBiH" broj 29/05) kažnjivo je sukladno narečenom Zakonu, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu