Kultura     | 02.10.2020. 15:20 |

Listopadski repertoar HNK-a Mostar u znaku nagrađivane predstave 'Identitluk'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. listopada (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar u listopadu u znaku je predstave "Identitluk" koja će u tom kazalištu biti odigrana 19. i 20. listopada, i koja je na nedavno održanom 17. međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska" osvojila Veliku lisku, odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Predstava "Identitluk", koja je u kratkom vremenu od premijerne izvedbe u prosincu 2019. godine već osvojila pet značajnih nagrada, koprodukcijski je projekt HNK Mostar, Narodnog pozorišta (NP) Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, a publiku uvijek nasmije do suza, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Nastala je po motivima eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta", a inače je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla kojeg čine Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad te gostujući glumac Nedim Malkočević. Scenografkinja i kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević.

Od 4. do 7. listopada ova predstava također će igrati i u Cazinu, Bihaću, Prijedoru i Banjoj Luci, nakon čega ponovno ima gostovanje na festivalu "Marulićevi dani" u Splitu 23. listopada.

Prvi koprodukcijski projekt dva mostarska kazališta "Ajmo na fuka" bit će izveden 16. i 17. listopada. Riječ je o predstavi koju su Robert Pehar i Saša Oručević odigrali više od 50 puta i koja je ovjenčana s četiri nagrade, a govori o podijeljenom gradu i besmislu rata, o dva mlada, mrtva vojnika koji su bili na sukobljenim stranama istog grada u kojem su živjeli. Autor i redatelj predstave je Dragan Komadina.

Za kraj mjeseca, odnosno 26. i 27. listopada, planirane su dvije izvedbe "Sviraj to ponovno, Sam", čiji je autor američki glumac, redatelj i scenarist Woody Allen. To je specifična komedija o muško-ženskim odnosima ozbiljne tematike, ali obrađena na način da je lagana za gledanje i vrlo opuštajuća, a njezinu režiju potpisuje Mario Kovač.

Glavni lik ove drame Robert Pehar kazao je da je zapravo britki inteligentni humor ono što je opuštajuće u predstavi jer ni u jednom trenutku ne ulazi u vulgarnost, a osim njega glume i Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić i Ivan Skoko.

U off programu kazališta za ovaj mjesec iz HNK Mostar izdvajaju predstavljanje zbirke priča "Svetkovina" Magdalene Blažević, koja će se održati 8. listopada, kao i otvaranje književnog festivala Poligon koje je planirano za 15. listopada.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti