Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 16:05 |

Nastavlja se uređenje korita Bosne u Ilijašu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Agencija za vodno područje rijeke Save nastavlja uređenje korita Bosne u Ilijašu. Od 2014. do 2019. godine AVP Sava je za ove namjene izdvojila više od milion i 200 hiljada maraka.

U toku su radovi u centru Ilijaša, a riječ je o prioritetnoj dionici od ušća Gnionice u Bosnu do mosta za naselje Kadarići.

U prethodnom periodu, na ovoj dionici, uređeno je korito na desnoj obali dužine 220 metara i na lijevoj  270 metara.  

Uloženo je blizu 800 hiljada maraka. U ovoj godini, sa 250 hiljada maraka, finansiran je nastavak radova na desnoj obali dužine 145 metara – saopćeno je iz AVP Sava.

Regulacija korita vrši se izradom obaloutvrde od kamenog nabačaja.  Na ovaj način bit će riješen dugogodišnji problem poplava, zaštićeno naselje i regionalna saobraćajnica od velikih voda.  

- Zbog nepovoljnih karakteristika prirodnih materijala, usvojeni nagib kosine regulacije je 1:2. Nožica i kosina profila izrađene su od kamenog nabačaja koji se postavlja na filtersko tamponski sloj debljine 20 cm. Zbog dodatnog osiguranja, na pripremljene kosine bit će postavljen i geotekstil, stabilnost se održava izgradnjom kaskada – navodi se u saopćenju.

U prethodnom periodu uređivane su obale i u naseljima Ljubnići i Kadarići. Planirane su aktivnosti i u Malešićima. Glavni projekat radi se u ovoj godini, a predviđa uređenje korita rijeke na ulazu u naselje, od mosta na autoputu A1 do džamije u Malešićima, dužine 800 metara - saopćeno je iz AVP Sava. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu