Bosna i Hercegovina     | 30.09.2020. 14:09 |

Konstituirana Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine održala je konstitutivnu sjednicu na kojoj je za predsjednika Komisije izabran Davor Čordaš, a za zamjenike predsjednika Marko Aćić i Edin Ramić.

Usvojen je i Poslovnik o radu Komisije, nakon čega je održana i prva redovna sjednica  na kojoj je donesena Odluka o raspoređivanju sredstava po namjenama i iznosu sredstava za 2019. i 2020. godinu.

Usaglašen je i tekst Javnog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga za obnovu komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije, na područjima na kojima žive raseljena lica i povratnici.

Ukupna raspoloživa sredstva za 2019. i 2020. godinu iznose 4.402.000 KM i bit će raspoređena na prioritetne projekte prema iskazanim potrebama nakon pristiglih prijava po Javnom pozivu. Objavljivanje Javnog poziva očekuje se u narednih nekoliko dana.

Na sjednici je razgovarano i o dosadašnjim rezultatima i dinamici projekata čija je realizacija u toku, te iskazana opredijeljenost za efikasniji pristup rješavanju raseljeničkih i povratničkih problema - saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Članovi Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH su: ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, delegat Kluba hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić, ministar pravde u Vladi Federacije BiH Mato Jozić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Marko Aćić, v.d. zamjenika direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Dragan Štrbac i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu