Kultura     | 01.10.2020. 08:22 |

'Identitluk' najbolja predstava 'Mostarske liske'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 1. listopada (FENA) - Predstava "Identitluk" najbolja je predstava u cjelini prema odluci stručnog žirija  ovogodišnjeg, 17. međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", koji se proteklih šest dana održavao u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

Stručni žiri kojeg su ove godine činili glumac Dragan Jovičić, redatelj Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor NP u Mostaru Salko Pezo, dodijelio je u srijedu navečer "Veliku lisku - Grand Prix Festivala" predstavi "Identitluk", redateljice Tanje Miletić-Oručević, rađene u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

"Za predstavu koja svojim dobro primjenjenim društveno političkim aktualitetom, vještim dramaturškim transponiranjem zbirke eseja i zbrke života u punokrvnu dramu te nadasve ujednačenom glumačkom igrom, nadlijeće i nadilazi identitetske nesporazume te potiče na nove rakurse analitičkog pogleda na identitetske maske i njihove jezične, svjetonazorske i psihopatološke manifestacije", obrazloženje je stručnog žirija.

Velika liska/plaketa "Ahmet Obradović" pripala je Kokanu Mladenoviću za redateljsku postavku predstave "Sjećaš li se Doli Bel", autora Abdulaha Sidrana, i u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodijeljena je Ajli Hamzić za ulogu u predstavi "Identitluk", dok je Veliku lisku za najboljeg glumca osvojio Emir Hadžihafizbegović za ulogu u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel'.

Specijalna nagrada - Velika liska za scenografiju dodjeljena je Adisi Vatreš Selimović za scenografiju predstave "Sjećaš li se Doli Bel", dok je Davoru Goluboviću za ulogu u istoj predstavi dodijeljena Velika liska za nadahnutost i energičnu igru.

Žiri medija u sastavu Meliha Smajkić - Dnevni avaz, Cvita Kusić - FENA i Rosanda Zovko - FTV, najboljom je ocijenio predstavu "Sjećaš li se Doli Bel" kao i publika u čijem žiriju su sjedile Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

Na svečanoj završnici dodijeljena je i specijalna nagrada "Avazov zmaj" koja je pripala predstavi "Sjećaš li se Doli Bel".

Ovogodišnju Mostarsku lisku zatvorenom je proglasio ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžovć koji je čestitavši nagrađenima i organizatorima naglasio značaj održavanja Mostarske liske u vremenu koronavirusa i epidemioloških mjera.

"I ove godine uprkos situaciji u kojoj se nalazimo, organizatori Festivala zajedno s direktorom Almirom Mujkanovićem, odlučili su da mostarskoj publici, koja itekako cijeni umjetnosti, pruže kvalitetan sadržaj, i ja im na tome čestitam. A na našu čast i zadovoljstvo, kao i svih prethodnih godina odlučili smo da podržimo ovaj Festival. Izuzetno sam zadovoljan što festival 'Mostarska liska' iz godine u godinu raste, i što svake godine pokazujemo da Mostar nudi jedan respektabilan događaj, koji se pozicionirao na značajno mjesto na međunarodnoj mapi festivala komedije, pokazavši da je žanr komedije bio i ostao itekako živ u našem gradu i društvu", kazao je ministar Hadžović.

Naglasio je kako nas je virus korona sigurno usporio u svakom segmentu naših života, "ali nas ipak nije spriječio da održimo ovaj svima nama značajan Festival".

Nakon ceremonije, u čast nagrađenih izvedena je predstava "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo.

Program "Mostarske liske" zbog epidemiološke situacije ove godine bio je sastavljen isključivo od domaćih predstava, a cijeli festival održan je u sjećanje na rano preminulog glumca NP Mostar Mirsada Elezija.

Publika je u natjecateljskom programu imala priliku pogledati pet pozorišnih ostvarenja i to predstavu Narodnog pozorišta Sarajevo "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama", autora Almira Imširevića i redatelja Admira Glamočaka, predstavu Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke "Istina" Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, zatim predstavu "Identitluk", nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, rađenu u koprodukciji NP Mostar, HNK Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Narodno pozorište Tuzla izvelo je predstavu "Putovanje" Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića, a posljednjeg dana natjecateljskog dijela Festivala publika je gledala "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, u izvedbi Kamernog teatra 55.

Posjetitelji Festivala imali su priliku uživati i u izložbi "Komarac" humoristički prilozi iz mostarskih novina "Sloboda", autora Darija Terzića, nastala iz fundusa Centra za kulturu Mostar, te u mini koncertima mladih umjetnika nakon odigranih predstava.

"Mosarska liska 2020." održana je pod pokroviteljstvom Grada Mostara i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti