Bosna i Hercegovina     | 28.09.2020. 11:40 |

Objavljen zbornik radova "25 godina diplomatskih odnosa NR Kine i BiH"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) – U povodu četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine objavljena je publikacija „25 godina diplomatskih odnosa NR Kine i BiH. Pojas i put i saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope: BiH perspektiva“.

Riječ je o pionirskom poduhvatu koji prvi put od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine 3. aprila 1995. godine naučno istražuje odnose dvaju država na multidisciplinaran način, uz sugestije kako da se ta saradnja podigne na viši nivo, saopćeno je iz Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ iz Sarajeva.

Zbornik radova je osmišljen u komunikaciji između Ambasade NR Kine u BiH, Kineske akademije društvenih nauka (Chinese Academy for Social Sciences – CASS), odnosno njenog Instituta za Srednju i Istočnu Evropu (China-CEE Institute) i Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ iz Sarajeva.

- Čelični princip političkih odnosa između NR Kine i Bosne i Hercegovine u navedenom periodu bio je i ostao – međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u skladu sa međunarodnim pravom, Dejtonskim mirovnim sporazumom, integracijskim putem Bosne i Hercegovine, te u skladu sa pet principa miroljubive koegzistencije koji definiraju vanjsku politiku Narodne Republike Kine – istakao je u uvodnoj riječi predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Autori tekstova u ovom zborniku su iskusni profesori sa BiH fakulteta, istraživači srednje generacije koji su više godina posvećeni izučavanju Kine i odnosa BiH sa Kinom, kao i oni mlađi koji čine prve značajne korake na akademskoj sceni. U ovom zborniku mogu se naći radovi Mladena Ivanića, Aleksandra Savovića, Miloša Šolaje, Anje Mudrenović, Vladimira Simovića, Faruka Borića, Ljiljane Stević, Igora Solde, Muamera Hirkića i Miroslava Živanovića. Urednik Zbornika je Faruk Borić. Partner projekta je Institut za Centralnu u Istočnu Evropu Kineske akademije društvenih nauka (CEEC-CASS). Projekat je podržala Ambasada NR Kine u BiH.

Zbornik se može naći na web stranici Centra (www.pojasiput.ba).

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Pređi u Telemach i uštedi do 1000 KM!

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM