Svijet

Zarif: Iran pomno prati alarmantno nasilje u Nagorno-Karabahu

Internet, Foto:IRNA

TEHERAN, 28. septembra (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u poruci na Twitteru rekao je kako Iran pomno prati alarmantno nasilje u Nagorno-Karabahu, dodajući da "našoj regiji treba mir".

"Iran pomno prati alarmantno nasilje u Nagorno-Karabahu", napisao je Zarif na svom Twitter nalogu u nedjelju.

"Pozivamo na trenutni prekid neprijateljstava i pozivamo na dijalog za rješavanje razlika", dodao je.

"Naši su nam susjedi prioritet i spremni smo pružiti dobre uslove koji će omogućiti razgovore", napomenuo je Zarif.

"Našem je regionu sada potreban mir", ponovio je.

Ranije je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh pozvao  Azerbejdžan i Armeniju da okončaju svoje sukobe i pokrenu dijalog između dviju država, prenosi IRNA.

Khatibzadeh je izrazio spremnost Irana da iskoristi sve svoje kapacitete kako bi pomogao uspostaviti prekid vatre i posredovao između dviju zemalja kako bi im pomogao u započinjanju pregovora.

Sukob u regiji Nagorno-Karabah počeo je nakon raspada Sovjetskog Saveza krajem 1980-ih i trajao je otprilike do 1994. godine, a i Armenija i Azerbejdžan polažu pravo na ovaj strateški teritorij. U to je vrijeme enklava Nagorno-Karabah održala je referendum koji je bojkotirao Azerbejdžan na kojem su ljudi izabrali nezavisnost umjesto pridruživanja bilo kojoj od dviju zemalja.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.