Bosna i Hercegovina     | 23.09.2020. 13:30 |

EU u saradnji sa civilnim društvom pomažu najranjivijima u vrijeme pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska  unija, a provodi Razvojni  program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa 21 lokalnom zajednicom u BiH i organizacijama civilnog društva, prepoznao je potrebe i oblasti u kojima je nužno hitno djelovanje. Od septembra do novembra 2020. godine, civilno društvo će raditi na nabavci zaštitne opreme za najugroženije stanovnike, pružanju psihosocijalne podrške, kao i animaciji najmlađih, ali i najstarijih građana.

- ReLOaD je još u martu prilagodio projektne aktivnosti situaciji koju je prouzrokovala pandemija i pravovremeno reagovao kada je to bilo najpotrebnije.  Sada prepoznajemo potrebe i preventivno djelujemo gdje god je to moguće -  izjavila je projektna menadžerica za BiH Sanja Bokun.

Više od 50.000 osoba imat će koristi od projekata koje je podržala Evropska unija kroz ReLOaD program, a koje provode organizacije civilnog društva. U naredna dva mjeseca, aktivnosti će biti fokusirane na osobe koje su ostale bez posla tokom pandemije, mališane u vrtićima i školama, poljoprivrednike, višečlane porodice sa smanjenim prihodima, kao i na sve one grupe društva koje su zapostavljene i marginalizirane tokom kriznih situacija. Podršku u adekvatnom odgovoru na potrebe u zajednici pružile su i lokalne uprave.

- U Tuzli civilno društvo pruža podršku djeci koja se liječe od raka i njihovim porodicama. Na Sokocu i Palama podržavamo višečlane porodice, kao i porodice osoba sa invaliditetom, u sticanju novih prihoda kroz plasteničku proizvodnju. U Sarajevu radimo na unapređenju psihofizičkog zdravlja starijih osoba. Projekti su raznovrsni i obuhvataju različite kategorije društva, a Evropska unija i ovaj put podržava civilno društvo u osiguravanju da niko ne bude zapostavljen - izjavio je programski menadžer u Delegaciji Evropske unije Vladimir Pandurević. 

Stanovnici Broda, Bratunca, Viteza,  Trebinja, Sarajeva, Gradačca, Tuzle, Rudog, Bijeljine, Pala, Sokoca, Banja Luke, Modriče, Kaknja, Jablanice, Maglaja, Tešnja, Travnika i Teslića imati će koristi od podržanih projekata.

ReLOaD slične aktivnosti provodi i u Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu,  Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, saopćeno je iz UNDP-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu