Kultura     | 23.09.2020. 11:14 |

Krležina 'Leda' u nedjelju u HNK Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. rujna (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište iz Šibenika gostovat će u nedjelju, 27. rujna, u dva termina, u 18 i 21 sat, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru s predstavom Miroslava Krleže "Leda".

Ova predstava premijerno je izvedena prošle godine, a opisuju je kao "komediju jedne karnevalske noći" te ona predstavlja jedno od najsjajnijih djela hrvatske dramske književnosti.

Kazališna kritičarka Olga Vujović, u svom osvrtu na predstavu, napisala je kako se iznenadila otkrivši da Krležina "Leda", u režiji Borisa Svrtana, stremi prema komičnom, da bi se vrlo brzo pretvorila u punokrvnu komediju, priopćeno je iz HNK Mostar.

"I prvi puta sam gledajući Ledu, koja inače nije moj prvi izbor iz glembajevskog ciklusa, uživala u bezobraznim podbadanjima među likovima: sva uglađenost i pristojnost tek su privid i jedini iskreni lik je grubi, realistični i nepatvoreni Klanfar", napisala je Olga Vujović u svom osvrtu.

Osim režije, Boris Svrtan potpisuje i scenografiju te u predstavi i glumi. Ostali glumci su: Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Ivana Gulin, Oriana Kunčić i Roko Radeljak.

"Svatko od nas će se prepoznati u jednom od likova ove komedije koja, osim što briljantno žonglira hrvatskim jezikom ogoljujući sve njegove slojeve, funkcionira u apsurdnim i ritmičkim obratima često bolje od vrhunske engleske situacijske igre.

Urban, Klara, Melita, Aurel, Klanfar i noćna dama toliko živo i bitno utječu jedni na druge da postaju paradigma svih odnosa koji su među ljudima uopće mogući u ovoj kratkoj životnoj igri. Vječita uzaludna bitka umjetnika za priznanje i preživljavanje, emotivna žudnja u okvirima pravnih mogućnosti i izvan njih, potreba novih bogataša da novcem kupe ulaznicu i visoko društvo koje je svjesno svoje krhke i dekadentne podloge, sve je to dano na uvid svevremenoj publici genijalnom Krležinom rukom", piše u programskoj knjižici ove predstave.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti