Magazin     | 20.09.2020. 11:16 |

U posljednjim danima ljeta bjelašničke staze preko Podgradine, Stanara i Sitnika

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - U hodanju proplancima i šumskim stazama uz odmor na terasama planinarskih domova Podgradina i Stanari grupa planinara iz Sarajeva je subotnje sunčano i blago vrijeme iskoristila za uživanja u posljednjim danima ljeta. Dok epidemiolozi i premijeri evropskih i vodećih zemalja u svijetu upozoravaju na drugi val koronavirusa s dolaskom hladnih dana i boravka u zatvorenom prostoru, do tada su svaki odlazak u prirodu i vrijeme provedeno na čistom planinskom zraku  najbolja terapija za jačanje imuniteta udisanjem kiseonika, upijanjem D vitamina, hodanjem kroz šumu...

U blagodatima prirode jučer je uživala grupa od 15 sarajevskih planinara koji su iz pravca Hadžića, sela Lokve i planinarskog starta Bor krenuli kroz šumu do ponovno otvorenog i lijepo opremljenog planinarskog doma Podgradina na 1.350 metara nadmorske visine. Ljubazni domaćini su poslužili uobičajene jutarnje napitke, kafu i čaj, uz ukusne bosanske lokume, nakon čega su ljubitelji prirode nastavili pješačenje do drugog bjelašničkog planinarskog doma Stanari na 1.585 metara nadmorske visine u okruženju pitoresknog pejzaža katunskog sela Mrtvanje i  bjelašničke Hranisave koja je sa 1.964 metara nadmorske visine jedan od najljepših planinskih vrhova BiH.

Pješačenje je nastavljeno do planinarske kuće "Sitnik" na 1.765 metara nadmorske visine,  uz uživanje u prostranstvima bjelašničkih proplanaka, livada i prijevoja, gdje se doživljava moć planine u susretu s kojom čovjek shvaća koliko je 'sitan' u odnosu na snagu prirode. Istovremeno i spoznaja da priroda svaki put, tokom planinarskih izleta, pruža čovjeku obilje blagodati koje su neprocjenjive. Posebno u vrijeme kakovo je današnje, sa i bez koronavirusa. Stresno, opterećeno brojnim problemima i nezadovoljstvima. Stoga je svaki odlazak u planinu najbolji poklon koji se može dati vlastitom mentalnom i tjelesnom zdravlju, bila su glasna razmišljanja planinarki i planinara tokom jučerašnjeg izleta bjelašničkim stazama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'