Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 18:41 |

SDA Bratunac: Sumnja u krađu identiteta kod prijava za glasanje putem pošte

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Općinski odbor SDA Bratunac saopćio je danas da, prema djelimično pregledanim prijavama za glasanje putem pošte za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, za izbornu jedinicu Bratunac prijavile su se 554 osobe.

U saopćenju se navodi da od trenutnih 554 potvrđenih osoba za glasanje putem pošte, njih 312 je iz Srbije, a i iz svih drugih zemalja širom svijeta 242 osobe.

- Među prijavljenima za glasanje iz Srbije nalaze se i Bošnjaci: Dizdarević Biba, Mustafić Almir, Ramić Amel, Ramić Melisa, Salkić Behija, Salkić Osman i Smajlović Kemal. Ostaje dilema da li su se ovi ljudi prijavili zato što žive u Srbiji, ili će na dan izbora biti u Srbiji, ili je ipak došlo do krađe njihovog identiteta, obzirom da su neki sa stalnim boravkom u Bratuncu, a neki trenutno borave u Francuskoj - navodi se u saopćenju.

Iz SDA pozivaju navedene Bošnjake, ukoliko sumnjaju u krađu njihovog identiteta da izvrše prijavu policiji, ali i Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA).

- Mi stojimo na raspolaganju za pružanje svake vrste pravne pomoći u borbi protiv ovakve vrste zloupotreba. Najstariji registrovani glasači iz Srbije su Savić Velinka rođena 1929. godine i Lukić Milena rođena 1927. godine i one nisu jedine, puno je  osoba njihove generacije, do 1940. godine. Među najmlađima su osobe rođene 2001. i 2002. godine – navedeno je u saopćenju.

Napominje se kako su „izbijanjem agresije na našu zemlju svi Bošnjaci Bratunca protjerani“. Veliki broj njih se danas nalazi u zemljama širom svijeta. Procjenjuje se da je više od 10.000 Bošnjaka Bratunca trenutno izvan Bratunca i Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da na izborima za područje opštine Bratunac, ali i cijelog Podrinja redovito glasa više glasača iz Srbije putem pošte nego iz ostalih zemalja.

- To je, prije svega, zbog činjenice da se redovno dešavaju zloupotrebe ovoga prava. Nažalost gotovo je pa evidentno da će i ove izbore obilježiti malverzacije i zloupotrebe sa glasanjem putem pošte iz Srbije i Hrvatske, kako je to i ranijih godina bilo.

Krajnje je vrijeme da se nadležni organi pozabave ovim pitanjem i mi ih javno pozivamo da to urade, jer u nekim lokalnim zajednicama glasanje putem pošte odlučuje ko će biti izabran za načelnika, ko će imati koliko odbornika i utiče na nacionalnu strukturu skupština što je redovito na štetu Bošnjaka na ovom području - navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Bratunac.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!