Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 10:38 |

BHAAAS - Počinje treći blok serijala '60 sekundi o koroni'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavlja realizaciju projekta “60 sekundi o koroni”.

Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju Covid- 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem će biti angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora i psihologa, saopćeno je iz Akademije.

- Nažalost, Covid-19 pandemija nastavlja biti aktuelan problem. I dalje se svakodnevno susrećemo sa novim izazovima, naučnim otkrićima, izmjenama mjera... Stoga, adekvatno i kontinuirano informisanje javnosti je od velike važnosti - kazala je urednica serijala dr. Ljiljana Đukanović i dodala da će u narednom bloku videa stručnjaci obrađivati najaktuelnije i najrelevantnije teme vezane za Covid-19.

Potcrtala je kako su izabrane teme koje građanima mogu pomoći, ne samo da razumiju bolest i razvoj epidemije, nego i da se suoče sa Covid svakodnevicom.

U prvom videu trećeg bloka serijala govorit će se o tome kako se Covid- 19 manifestuje kod djece i kako napraviti prevenciju.

- Djeca obolijevaju od Covid-19 kao i odrasli - kaže autorica videa dr. Amina Dilberović Smajlović i pojašnjava kako se kod djece oboljenje manifestuje u obliku kašlja, tegoba sa disanjem, curenja sekreta i zapušenosti nosa, povišenom tjelesnom temperaturom, te u nekim slučajevima povraćanjem i proljevom.

Istovremeno, naglašava da se posebna pažnja treba posvetiti djeci sa hroničnim oboljenjima poput srčanih mana, astmom i oslabljenim imunim sistemom, gdje se mogu pojaviti i komplikacije poput upale pluća ili pedijatrijski multisistemski inflamatorni sindrom (PIMS), navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu