Regija     | 11.09.2020. 15:09 |

Slovenija ne planira nove mjere ako se stanje drastično ne promijeni

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. rujna (FENA) - Slovenska vlada, unatoč rastu broja novih dnevnih zaraza koronavirusom, ne planira u sadašnjoj fazi uvoditi nove restrikcije, poručio je u petak vladin glasnogovornik za Covid-19 Jelko Kacin.

"Da bi uveli nove mjere, morali bismo ponovo proglasiti epidemiju, što još nije učinila nijedna država u Europi", kazao je Kacin na konferenciji za novinare, dodavši da su rezultati borbe s koronavirusom u Sloveniji bolji nego u svim susjednim državama i nekim velikim državama u Europi, jer trenutno ima 34 oboljela na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana.

Dodao je kako broj novozaraženih zadnjih dana raste ne samo u Sloveniji, nego u Europi i svijetu.

"Vrlo pažljivo pratimo događaje u susjedstvu i Europi, koji nisu ružičasti", kazao je napomenuvši da vlada ne planira donošenje novih restriktivnih mjera, a osobito ne lockout ili zatvaranje kretanja na područje općina, kao što je bio slučaj na proljeće. Vlada poziva sve da se drže osnovnih epidemioloških mjera: drže fizičku distancu, koriste maske u zatvorenom prostoru, upotrebljavaju aplikaciju za otkrivanje rizičnih kontakata i izbjegavaju veća okupljanja, poručio je Kacin.

No, ako bi se situacija "drastično" promijenila u susjedstvu, pa bi susjedne države proglasile epidemiju, onda bi i Slovenija trebala uvesti nove, dodatne mjere, naveo je vladin glasnogovornik.

Pohvalio je epidemiologe i njihove napore da povećaju kapacitete uzimanja briseva i testiranja, te najavio da će se s tim nastaviti.
Pozvao je građanstvo da ovog vikenda, kad je najavljeno lijepo vrijeme, izlete u prirodu koriste samo u obiteljskim skupinama i tako izbjegavaju riskantne kontakte, a kao primjer suprotnog ponašanja neveo je nedavno okupljanje u Mariboru, gdje se na proslavi rođendana jednog 80-godišnjaka koronavirusom zarazilo skoro 20 ljudi.

Doktor Mario Fafangel iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) kazao je da epidemiolozi ulažu velike napore za utvrđivanje i obradu svih kontakata dnevno zaraženih, pri čemu su sada opet uključeni i call-centri u kojima volontiraju studenti medicine, uz pomoć iskusnih epidemiologa.

Ponovio je važnost pridržavanja propisanih ili preporučenih osnovnih epidemioloških mjera, no nije želio komentirati rukovanje premijera Janeza Janše s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom prilikom susreta ovog utorka u Ljubljani istaknuvši da u novoj realnosti pozdrav doticanjem lakata treba postati nešto uobičajeno i normalno, prenosi Hina.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen rekordan broj dnevnih zaraza koronavirusom, njih 108, a testirano je 2758 osoba. U bolnicama je zbog Covida-19 trenutno 27 pacijenata, od čega 5 na intenzivnom su liječenju, a do sada je umrlo 135 ljudi.

Prevladava lokalna transmisija, a izvorišta zaraza su obrazovne ustanove, radne organizacije, a ima ih i u zdravstvenom sustavu.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu