Regija

Mugoša: Epidemiološka situacija u Crnoj Gori ide ka dramatičnoj

Internet

PODGORICA, 9. rujna (FENA) - Epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna i ide ka dramatičnoj, upozorio je u srijedu direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i pozvao političare, vjerske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge osobe da utječu na građane da poštuju mjere za sprječvanje širenja zaraze.

Mugoša je kazao kako posljednjih dana rezultati, odnosno analize, koje su rađene u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro 30 posto testiranih pozitivno na koronavirus.

"To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u poslednjih 20-ak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje", rekao je Mugoša.

Nada se, kako je kazao, da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali i nisu poštovali pravila.

"Sada molim, ne više građane, jer njih smo do sada stalno molili. Sada molimo sve one koji mogu da utječu na građane...", rekao je Mugoša, prenosi RTCG.

Upozorio je da se ne smije izgubiti kontrola nad epidemijom, kada bi se pojavio veliki broj oboljelih i umrlih.

Strah ga je, kazao je, da će doći do novog "zaključavanja", posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

"Što znači da ćemo se morati vratiti unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u ožujak i travanj. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvaranje škola, a u isto vrijeme počinju respiratorne infekcije, gdje će se ovaj problem samo umnožiti", rekao je Mugoša.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.