Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 15:31 |

VM BiH utvrdilo prijedlog sporazuma s EU o finansiranju Programa aktivnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Državnog programa aktivnosti BiH za 2019. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, s Osnovama za zaključivanje Sporazuma.
Procijenjeni iznos vrijednosti Državnog programa aktivnosti BiH za 2019. godinu je 85.490.154 eura, a sporazumom je određeno učešće EU sa 81.898.200 eura.

Ciljevi Programa su podrška političkim reformama i progresivno usklađivanje sa zakonodavstvom Unije, te podrška ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju. Program će biti proveden putem projekata svrstanih u pet sektora: Demokratija i upravljanje, Vladavina prava i osnovna prava, Zaštita životne sredine, klima i energija, Saobraćaj i Obrazovanje, zaposlenost i socijalne politike. Period izvršenja je 12 godina, a operativnog provođenja šest godina od stupanja Sporazuma na snagu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će dostaviti Predsjedništvu BiH Prijedlog sporazuma s osnovama za zaključivanje u daljnu proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi direktor Direkcije za evropske integracije.

 

Finansiranje prekogranične saradnje BiH - Crna Gora za 2019. godinu

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora za 2019. godinu između Evropske unije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore, s osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.
Finansiranje Programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH - Crna Gora 2018. - 2020. za 2019. godinu planirano je u iznosu od 1.411.764 eura, na osnovu Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2). Evropska unija (EU) će sredstvima iz budžeta obezbijediti 1.200.000 eura, dok se od korisnika IPA 2 programa ne očekuje nikakav finansijski doprinos. Kontribuciju u vezi s pojedinačnim projektima, u vrijednosti od 211.764 eura, snosit će krajnji korisnici.

Period izvršenja Sporazuma o finansiranju Programa je 12 godina od dana stupanja na snagu, dok je period njegovog operativnog provođenja šest godina od dana stupanja na snagu Sporazuma.
Aktivnosti prekogranične saradnje odnose se na oblasti promoviranja zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne prekogranične inkluzije, zaštite životne sredine i promoviranja prilagođavanja klimatskim promjenama i smanjenja njihovih negativnih uticaja, sprečavanja rizika i upravljanja, podrške turizmu, kulturnom i prirodnom nasljeđu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Prijedlog sporazuma o finansiranju, s osnovama za zaključivanje, u daljnju proceduru Predsjedništu BiH, uz prijedlog da se za potpisnika odredi direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Značajan pad ekonomske aktivnosti usljed Kovida - 19

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar - maj 2020. godine, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje.
U Informaciji se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine zahvaljujući rastu domaće tražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isti period prethodne godine. S druge strane, drastično slabljenje privredne aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima usljed izbijanja globalne pandemije Kovida - 19 dovelo je do pada spoljnotrgovinske robne razmjene sa svijetom. 


Otklonjeni zastoji za podjelu humanitarne pomoći

 

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević informirala je Vijeće ministara BiH da su otklonjeni svi dosadašnji zastoji i da nema nikakvih prepreka da se realizuju donacije/humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vlade emirata Dubai, Bosni i Hercegovini.

 

Utvrđena osnovica za obračun plata u institucijama BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donijelo je Odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.
Osnovica za obračun plate iznosi 475,69 KM i nije se mijenjala od maja 2012. godine, od kada je tadašnja osnovica za obračun plate od 498,10 KM, zbog održanja makroekonomske stabilnosti, smanjena za 4,5 posto. 

 

Interventno servisiranje rate EBRD-ovog kredita za BHANSA-u

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, usvojilo je Informaciju u vezi sa zahtjevom Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine za osiguranje sredstava za plaćanje jedne rate po EBRD kreditu 35288.

U Informaciji se navodi da su proglašenje stanja prirodne ili druge nesreće na području BiH 17. 3. 2020. godine i širenje pandemije Kovida -9 doveli do pada zračnog saobraćaja iznad teritorije BiH više od 90 posto i potpunog prestanka priliva sredstava iz redovnih izvora prihoda Agencije, što za posljedicu ima nemogućnost osiguranja sredstava za otplatu rate EBRD-ovog kredita.
Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženo je da s računa za interventno servisiranje duga osigura sredstva i izvrši servisiranje po osnovu ovog EBRD-ovog kredita, koji dospijeva u septembru 2020. godine, i to u ukupnom iznosu od 764.509,84 eura, odnosno 1.495.251,28 KM, što uključuje obaveze po osnovu glavnice i kamate te bankarske troškove koji će biti naknadno obračunati.
Prethodno će Ministarstvo finansija i trezora i Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH zaključiti sporazum kojim će biti regulisani rok i način povrata sredstava po osnovu ovog EBRD-ovog kredita.

Usvojena Informacija o utrošku sredstava za finansiranje projekata iz Programa javnih investicija

 

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH o utrošku sredstava u 2019. godini, kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine (PJI/RIP IBiH) 2019. – 2021. godine.

Zadužene su sve institucije BiH da postupaju u skladu s Odlukom o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije Programa javnih investicija/Razvojno-investicionog programa institucija BiH i Instrukcijama za kandidovanje novih projekata i ažuriranje podataka o postojećim projektima u sistemu za upravljanje javnim investicijama Ministarstva finansija i trezora BiH.

U ovaj program bilo je uključeno 249 projekata ukupne vrijednosti 1.947.680.000 KM. Od ovog iznosa 1.261.070.000 KM odnosilo se na 147 projekata u implementaciji, 12,87 miliona KM na 10 odobrenih projekata, a 673,74 miliona KM na 102 kandidovana projekta.

Od ukupno 147 projekata u implementaciji koji su bili navedeni u Programu, 44 projekta su završena do kraja 2018. godine, a dva su promijenila status iz ,,u implementaciji" u ,,odobren”. Slijedom navedenog, zbirni pregled realizacije finansijskih sredstava u 2019. godini je urađen za 101 projekat javnih investicija, ukupne vrijednosti 1.076.160.000 KM. Ukupan plan utroška sredstava za 2019. godinu iznosio je 264,31 miliona KM i realiziran je sa 36 posto.

Prema planu za 2019. godinu, završeno je 29 projekata ukupne vrijednosti 97,58 miliona KM. Za njihovu realizaciju je u 2019. godini utrošen 17,71 milion KM. Stepen realizacije plana iznosi 107 posto, jer je došlo do promjene ukupne vrijednosti na nekoliko projekata, koji se pretežno finansiraju iz inostranih sredstava. Nastavljena je implementacija preostala 72 projekata, ukupne vrijednosti 978,58 miliona KM. Za njihovu realizaciju u 2019. godini planirano je 247,72 miliona KM, a utrošeno 76,65 miliona KM. Stepen realizacije plana iznosi 31 posto.


Doneseno Rješenje o prestanku rada Hrvačkog saveza BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Rješenje o prestanku rada Hrvačkog saveza Bosne i Hercegovine s ciljem rješavanja spora entitetskih saveza.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je da izvrši dostavljanje Rješenja o prestanku rada Hrvačkog saveza Bosne i Hercegovine u skladu s Zakonom o upravnom postupku.
Prethodno je Vijeće ministara usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi sa sporom entitetskih hrvačkih sportskih saveza. U Informaciji su pobrojane aktivnosti Ministarstva civilnih poslova BiH s ciljem rješavanja nastalog spora koji potresa hrvački sport Bosne i Hercegovine, te utvrđeno da ne postoji minimum kooperativnosti i dobre volje kod rukovodećih predstavnika Hrvačkog saveza BiH da se u ravnopravno članstvo primi Hrvački savez Republike Srpske, te na taj način organizuje hrvački sport u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Zakonom o sportu u BiH.

 

Informacija o analizi stanja finansiranja sporta

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o analizi stanja finansiranja sporta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.
U Informaciji se navodi da je ukupan iznos realiziranih sredstava za potrebe sporta u 2018. budžetskoj godini iznosio 8.266.289,18 KM, a planirana budžetska sredstva za 2019. godinu 16.385.600 KM.

 

Usvojena Mapa puta za provođenje Lisabonske konvencije

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, donijelo je, uz usvojene korekcije na sjednici, Odluku o usvajanju Mape puta za sistemsko provodenje Lisabonske konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija.
Cilj Mape puta je maksimalna ujednačenost u postupcima priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija u svrhu pristupa tržištu rada, uz uvažavanje nadležnosti u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Mapa puta sadrži prijedloge konkretnih koraka u ostvarivanju zajedničkog cilja potpune usklađenosti zakonodavstva u Bosni i Hercegovini s Lisabonskom konvencijom.

 

Radna grupa za izradu Strategije upravljanja javnim finansijama

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donijelo je Odluku o formiranju Radne grupe za izradu Strategije unapređenja upravljanja javnim finansijama u institucijama Bosne i Hercegovine 2021. - 2025. i praćenja njenog provođenja.
Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za javne nabavke BiH. 

 

Odobren ulazak i boravak u BiH za dvoje državljana Sjeverne Makedonije

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Odluku o davanju posebne dozvole državljanima Republike Sjeverne Makedonije za ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.
Posebna dozvola za ulazak i boravak u BiH daje se Sonji Velkoski i njenom sinu Mariju, a radi spajanja porodice. Dozvola se izdaje pod uvjetom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 sati do trenutka ulaska u BiH.

Osobe kojima se izdaje posebna dozvola obavezne su se po ulasku u BiH javiti Službi za poslove sa strancima BiH radi regulisanja statusa. Takođe, prilikom ulaska i tokom boravka u BiH obavezne su da poštuju sva uputstva i naredbe nadležnih organa (epidemioloških i zdravstvenih službi), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu