Bosna i Hercegovina     | 02.09.2020. 12:48 |

Kampanja za osnivanje Savjeta za mlade FBiH čiju uspostavu nalaže Zakon (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, provodi kampanju s ciljem osnivanja Savjeta za mlade FBiH kao radnog tijela Vlade FBiH koje bi učestvovalo u donošenju zvaničnih odluka bitnih za mladu populaciju.

Osnivanje takvog savjeta propisuje Zakon o mladima FBiH, donesen još 2010. godine, ali do danas nije osnovan, ističu iz Vijeća mladih i KULT-a.

Oni danas u Sarajevu realiziraju info-dan u kampanji "Treba mi Savjet", pa je na centralnom gradskom trgu ispred BBI centra postavljen pult s ciljem upoznavanja mladih ljudi s propisanim zakonskim mehanizmom i njegovom ulogom te mogućnošću da posredstvom ove kampanje zatraže osnivanje savjeta odnosno punu primjenu Zakona.

Koordinator inicijative iz Vijeća mladih FBiH Nedim Alibegović novinarima je kazao da upravo to tijelo može poboljšati komunikaciju vlasti s mladima te učešćem mladih u donošenju odluka bitnih za njih, doprinijeti i manjem odlasku radno najproduktivnije obrazovane generacije iz Bosne i Hercegovine.

Alibegović se nada da će Savjet biti formiran uskoro i navodi da je kampanja, prije Sarajeva realizirana u više gradova - Orašju, Mostaru, Cazinu, Tuzli, gdje je naišla na dobar prijem i pokazala da većina mladih nije ni znala da je Zakon propisao dobar mehanizam te se zainteresirala za njegovu uspostavu.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT Anja Didović je izjavila novinarima da je taj institut bio angažiran i u procesu koji je ishodio donošenjem Zakona o mladima FBiH 2010. godine.

KULT i danas podržava aktuelnu kampanju, dodala je, videći je kao naredni korak do formiranja Savjeta za mlade kao radnog tijela Vlade FBiH koje treba aktivno da učestvuje u donošenju odluka bitnih za mladu populaciju.

Za razliku od Savjeta za mlade, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine koje i provodi ovu kampanju, osnovano je na temelju istog zakona kao krovno udruženje mladih koje zastupa interese te generacije.

Aktivno djeluje od 2018. te zajedno s 35 lokalnih vijeća i šest kantonalnih, provodi aktivnosti i inicijative na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. 

Pogledajte https://fena.ba/video/4846

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LXYVAPG3KOsB9FB0uwSovY4MaB5AepeJ?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu