Kultura     | 01.09.2020. 11:31 |

Bandić: Ovo vrijeme zahtijeva jaku spregu između obrazovanja i zdravstva

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - U ovim vremenima punim iskušenja, na početku nove školske 2020./2021. godine suočavamo se sa izazovom balansiranja između zdravstvenih rizika i rizika od prekida kontinuiranog odgojno-obrazovnog procesa i svih implikacija koje ono nosi sa sobom, posebno u domenu zaštite mentalnog zdravlja djece, njihovog adekvatnog razvoja i poticajnih i kvalitetnih uslova za učenje.

Na osnovu informacija sa kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastava u novoj školskoj godini počet će 1., odnosno 7. i 8. septembra, u svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, po modelu organiziranja odgojno-obrazovnog rada koji je najadekvatniji za taj kanton i resurse, specifičnosti, mogućnosti i potrebe odgojno - obrazovnih ustanova u njemu.

Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadija Bandić u izjavi za Fenu naglasila je i to da su kantonalna ministarstva obrazovanja iskazala spremnost za početak nove školske godine, a kreiran je i poseban set materijala, uputstava, preporuka i mjera kojima je definisan svaki segment odgojno-obrazovnog rada.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u skladu sa koordinirajućom ulogom koju ima u oblasti obrazovanja, objedinjava sve najbolje modele za početak nastave i prosljeđuje ih kantonalnim ministarstvima obrazovanja, da bi sve bilo što ujednačenije na nivou Federacije BiH – kazala je.

Proslijeđeno je i Uputstvo o organizaciji i realizaciji obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020./2021 godini u Kantonu Sarajevo, Metodologija realizacije online nastave sa smjernicama za izradu digitalnih sadržaja i praćenje i vrednovanje učenika. Nastavnici iz ostalih kantona bit će u prilici da učestvuju u webinarima, koje organizira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Kako Bandić kaže, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koordinira i prikupljanjem podataka o neophodnim higijenskim potrepštinama u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje će biti nabavljane u saradnji sa UNICEF-om Bosne i Hercegovine.

- Dakle, učinjeno je sve i na kantonalnom i na federalnom nivou da učenici što sigurnije krenu u novu školsku godinu, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera donesenih od mjerodavnih zavoda za javno zdravstvo - naglasila je.

Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i općinama, naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u obavezi su da nalože svim obrazovnim ustanovama u kantonu, u čijim prostorima i tokom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti COVID-19 kao i drugih zaraznih bolesti, da uspostave i provode redovne kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uslova u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih u skladu sa načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih tačaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona.

- Navedeno uključuje i kontinuiran pojačan inspekcijski nadzor inspekcija u obrazovnim ustanovama, s ciljem sprečavanja Covid 19 - dodala je.

U kantonima gdje postoje infrastrukturni kapaciteti, pogodni za poštivanje propisane udaljenosti između učenika, svi učenici će se vratiti u školske klupe, raspoređeni u grupe od po 15 učenika.

- U odjeljenjima gdje to nije moguće postići, škole će sačiniti raspored naizmjenične online i redovne nastave u školi tj. počet će realizirati kombinovani model nastave - istaknula je.

Bandić podsjeća da je, u Kantonu Sarajevo danas, organiziran prijem za učenike prvih razreda osnovne i srednje škole, te, po mogućnosti i za učenike petog, odnosno šestog razreda, u školama gdje se predmetna nastava realizira u učionici.

- Ostali učenici KS danas imaju jedan jednosatni online čas upoznavanja sa rasporedom časova i ostalim relevantnim informacijama za početak nove školske godine - kazala je.

Od 2. septembra razredna nastava u Kantonu Sarajevo odvijat će se u školi, u grupama po petnaest učenika. Tamo gdje nije moguće obezbijediti maksimalno dozvoljen broj učenika, realizirat će se kombinovani model nastave. Učenici predmetne nastave i učenici srednje škole nastavu će realizirati u online formatu, po precizno utvrđenoj metodologiji realizacije online nastave, koja podrazumijeva aktivni, interaktivni pristup.

U ostalim kantonima, kaže Bandić, ispoštovat će se preporuka da se učenici sukcesivno vraćaju u školske klupe, da bi se mogle ispoštovati sve donesene epidemiološke mjere.

- Ovo vrijeme zahtijeva sinergijski pristup, jaku spregu između obrazovanja i zdravstva te visok stepen samodiscipline, odgovornosti i posvećenosti i učenika i nastavnika i roditelja i menadžmenta škola i obrazovnih vlasti – kazala je.

Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadija Bandić naglašava da sve donesene odluke vrijede u dvije prve sedmice nove školske godine, s mogućnošću da se revidiraju ako tako procijene nadležni zavodi za javno zdravstvo i krizni štabovi, na osnovu epidemiološke situacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu